Ürək üçün təhlükəli 3 növ ət

07:17 - 17 İyul 2024 - Cəmiyyət

Bəzi qidalar ürək-damar sağlamlığını artırır, digərləri isə ürək xəstəliyi riskinizi əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Ət məhsulları ən zərərlilər arasındadır.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Ürək və Damar Mərkəzinin doktoru Micel Ross McDonald, Leonard Ganzem kardioloq Raed Barqut donuz, sosis və delikates ət yeməkdən çəkinməyi tövsiyyə edirlər.

Bekon
Donuz nə qədər dadlı olsa da, McDonald onu ürək sağlamlığı üçün ən pis ətlərdən biri adlandırır. Hot-doqlar kimi, bu dadlı, lakin qeyri-sağlam səhər yeməyində doymuş yağ və natrium yüksəkdir. Ürək xəstəliyi riskinizi azaltmaq istəyirsinizsə, bu cür ətlərdən çəkinməyiniz lazım olduğu  tövsiyyə edilir.
Son araşdırmalar göstərir ki, ət bağırsaqlarda bakteriyalar tərəfindən parçalandıqda, istehsal olunan metabolitlərdən biri ürək-damar və böyrək xəstəliklərinin, xüsusən də işlənmiş ət kimi 2-ci diabetin inkişaf riskini artıra bilər donuz və kolbasa, iltihabı və natriumu artıra bilən nitratları ehtiva edir, nəticədə qan təzyiqini artırır, bu da iltihabla əlaqəli ola bilər."

Delikates ətlər
Delikates əti işlənmiş ətlərin ən az sağlam növlərindən biridir və ümumi sağlamlığınıza, xüsusən də ürəyinizə zərər verə biləcək çoxlu əlavələr ehtiva edir.
Dr. Bargout-un dediyi kimi, "İşlənmiş delikates ətləri infarkt və insult da daxil olmaqla, ürək-damar hadisələri riskini artıra bilən qidalar siyahısında birinci yerdədir". Hinduşka və toyuq kimi yağsız ətlər əla alternativdir.

Hot-doqlar
Hot-doqlar danılmaz dadlı və məşhur yeməkdir, lakin acı həqiqət ondan ibarətdir ki, onlar ürək üçün dəhşətlidir və onların həddindən artıq istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artıra bilər.
McDonald, hot-doqları ürək-damar sağlamlığı üçün ən pis işlənmiş ətlərdən biri adlandıraraq, onların "ürək xəstəliklərinə səbəb ola biləcək doymuş yağ və natrium baxımından yüksək olduğunu" qeyd edir.
"Doymuş yağ damarları daraldaraq və qan axını məhdudlaşdıraraq, damarlarda tromp əmələ gəlməsi riskini artırır. Natrium bədəndə mayenin saxlanmasına səbəb olur ki, bu da ürəyi yormağa və qan təzyiqini artıraraq, ürək-damar ağırlaşmalarının riskini daha da artırır", - həkim deyir.

Xəbər xətti