Alimlər şokoladın diabetə necə təsir etdiyini öyrənməyə çalışıblar. Nəticədə məlum olub ki, yeməklərin müntəzəm istehlakı ilə patologiyanın inkişaf riski azalır, lakin çəki artır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Harvarddan olan alimlər şokolad və diabet arasında əlaqənin olub-olmadığını öyrənmək üçün araşdırma aparıblar. Tədqiqatçılar 1986-cı ildən 2021-ci ilə qədər toplanmış 300-dən çox insanın məlumatlarına baxıblar.
İştirakçılar müntəzəm olaraq nə qədər şokolad yediklərini göstərən anketlər doldururdular. Onlar sonradan şəkərli diabeti aşkar etmək və ya istisna etmək üçün yoxlanılıb.
The BMJ-də dərc olunan bir parçaya görə, həqiqətən də tip 2 diabet və şokolad arasında əlaqə var.
Nəticələr göstərib ki, müntəzəm şokolad istehlakı ilə diabet riski artmır, əksinə azalır. Belə ki, bir porsiyanın 30-60 q olduğu həftədə beş və ya daha çox porsiya şokolad şəkər xəstəliyinə tutulma riskini 10% azaldır.
Üstəlik, elm adamları 60% və ya daha çox kakao olan tünd şokoladın heyrətamiz nəticələr verdiyini qeyd ediblər.
Məlum olub ki, həftədə beş və daha çox porsiya belə şokolad şəkərli diabet riskini 21% azaldır. Ancaq süd və ağ şokolad belə bir təsirlə öyünə bilməz, lakin artıq çəki artımına səbəb olur.
Alimlərin fikrincə, tünd şokolad tərkibindəki yüksək kakao tərkibli, flavan-3-ollarla zəngin olduğu üçün tərkibinə görə bu təsirə malikdir. Bunlar iltihabı azaldan, insulinə həssaslığı yaxşılaşdıran və pankreas hüceyrələrini qoruyan antioksidanlardır.
Bu arada həkimlər daha əvvəl xəbərdarlıq etmişdilər ki, piylənmə, qaraciyər xəstəlikləri və yüksək xolesterin şokoladdan sui-istifadəyə əks göstərişdir.