Sağlam görünən bütün qidalanma vərdişlərində olduğu kimi, bitki çaylarının da istehlakı şüurlu olmalıdır.
Xüsusilə bitki çayları təbii olduğu üçün nəzarətsiz istehlak edilməməlidir. Çünki həddindən artıq istehlak edilən və yanlış seçilən bitki çayları qaraciyər və böyrək xəstəliklərinə səbəb ola bilər, həzm sistemi pozğunluqlarını artıra bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Gözdenur Çavuş Uka bitki çayları ilə bağlı açıqlamalar verib.
“Əsrlər boyu həm ləzzət, həm də şəfa mənbəyi olaraq üstünlük verilən, orqanizmimizin fəaliyyətinə müsbət töhfələri ilə daha çox tanış olduğumuz bitki çayları son vaxtlar maraq doğuran mövzular sırasındadır.
Bəziləri üçün şəfalı, bəziləri üçün zəhərli olan bu çayların istifadə sahələrini və istifadə miqdarını bilmək çox vacibdir” - bitki çayları ilə bağlı sualları cavablandıran mütəxəssis deyib.
“Bitki çayları arıqlamağa kömək edir: Yalnız bitki çayı içməklə arıqlamağı gözləmək düzgün deyil. Bəzi bitki çayları sağlam qidalanma və müntəzəm idman proqramına əlavə olaraq maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Ancaq tək başına bir möcüzə gözləmək tamamilə yanlışdır.
Bütün bitki çayları eyni təsirə malikdir: Fitoterapiya bir elmdir. Hər bitkinin tərkibi, istifadəsi və təsir sahələri bir-birindən fərqlidir. Məsələn; Çobanyastığı çayı sakitləşdirici təsirə malik olduğu halda, yaşıl çay maddələr mübadiləsini sürətləndirməkdə təsirli olur.
Təbii olan hər şey zərərsizdir: Bir şeyin təbii və ya üzvi olması onun qeyri-məhdud şəkildə istehlak edilə biləcəyi demək deyil. Xüsusilə bitki çayları təbii olduğu üçün nəzarətsiz istehlak edilməməlidir.
Çünki həddindən artıq istehlak edilən və düzgün seçilməyən bitki çayları qaraciyər və böyrək xəstəliklərinə səbəb ola bilər, həzm sistemi pozğunluqlarını artıra bilər”.
Çay paketləri üçün istehsal edilən muslin parça torbanın klassik çay paketlərində istifadə olunan materiallardan ən böyük fərqi çayda mikro və nanoplastika buraxmayan təbii quruluşa sahib olmasıdır.
Pambıq liflərindən hazırlanmış muslin parça torbalara qablaşdırılan çay paketlərinin həm insan, həm də ətraf mühit üçün daha sağlam olduğunu söyləmək olar.
“Açıq şəkildə satılan bitki çaylarını seçmək istəsəniz belə, qiymət və ya digər səbəblərdən otların qarışması halında onları aldığınız yerin etibarlı bitki həkimi olmasına diqqət yetirməkdə fayda var.
Həddindən artıq istehlak ürəkbulanma, qusma və ishal kimi həzm sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər.
Həddindən artıq kofein qəbulu ürək döyüntüsü, yuxu problemi və kramplara səbəb ola bilər. Yanlış otların qarışdırılması qaraciyər və böyrəklərə yük verə bilər və zəhərli təsirlərə səbəb ola bilər. Yanlış bitkinin istehlakı və yanlış dozası allergik reaksiyalara səbəb ola bilər."
Dietoloq qeyd edir ki, hər bitki çayının özünəməxsus faydaları var.
Ağ çay: Çaylar arasında ən az işlənmiş bitki çayıdır və ən yüksək miqdarda antioksidantlara malikdir. Ağ çay kollagenin məhvini boğur və dəriyə elastiklik verən elastinin məhvinin qarşısını alır. Beləliklə, daha sıx və daha elastik dərinin meydana gəlməsinə kömək edir.
Yaşıl çay: Baş ağrılarına, bədən ağrılarına, depressiyaya qarşı təsir göstərir, immunitet sistemini dəstəkləyir, maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Tədqiqatlar sübut edib ki, müntəzəm istehlak tərkibindəki güclü antioksidant tərkibi sayəsində xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Darçınlı çay: Qan şəkərini tənzimləməkdə təsirlidir. Şəkərli diabet və insulin müqaviməti olan insanlar üçün gündə 1 stəkan tövsiyə olunur. Şüyüd çayı: Qaz, şişkinlik, kramp ağrıları, mədə və bağırsaq problemlərinə müsbət təsir göstərir.
Çobanyastığı və limon balzamı çayı: Stress və yuxusuzluq zamanı sakitləşdirici təsir göstərir.
Adaçayı: Qan dövranını sürətləndirən, həzmi asanlaşdıran və astma xəstəliyinə qarşı təsirli olan bitki çayıdır. Boğaz infeksiyalarına yaxşı gəlir.