Xərçəngə səbəb olan məşhur səhər yeməyi

06:12 - 4 Dekabr 2024 - Cəmiyyət

Səhər yeməyi bütün günü enerji ilə təmin edən gündəlik pəhrizin vacib hissəsidir. Bununla belə, günün ilk yarısında istehlak ediləcək yeməklər diqqətlə seçilməlidir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, endokrinoloq Zuhra Pavlova bizə hansı səhər yeməyinin xeyirdən çox zərər verəcəyini söyləyib.
Enerji qazanmaq və əsas vitamin və mineralları doldurmaq üçün səhər yeməyi yeməyinizi diqqətlə seçməlisiniz.

Beləliklə, səhv səhər yeməyiniz varsa, bədəndə metabolik proseslərin pozulmasına, artıq çəki artımına və uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olan proseslər işə salınır.
Mütəxəssislərin fikrincə, ən zərərli səhər yeməyindən biri kolbasalı sendviç və dönərdir. Bu məhsulları istehlak etdikdə orqanizmdə şəkərin səviyyəsi kəskin şəkildə yüksəlir və mədəaltı vəziyə yük artır.

Digər şeylər arasında kolbasa və şirin donutlarda doymuş yağlar və duzlar var.
Endokrinoloq Zuhra Pavlovanın sözlərinə görə, digər şeylərlə yanaşı, bu məhsulların tərkibində çoxlu nitrit və nitratlar var ki, bu da uzun müddət ərzində müəyyən xərçəng növlərinin inkişaf riskinin artması ilə əlaqələndirilir.

Kərə yağı və pendirli çörəklər zərərsiz adlandırıla bilməz, çünki belə bir səhər yeməyi ürək-damar sistemi və diabetlə bağlı problemlərə səbəb ola bilər.
Pavlova xatırladıb ki, həddindən artıq işlənmiş qida olan qızardılmış donuz da xərçəng riskini artırır.

Xəbər xətti