Heyvanı qabıqlı yoxsa, qabıqsız yeyilməli

07:29 - 27 Yanvar 2025 - DİGƏR

Heyva büzücü xüsusiyyətlərə malik meyvədir və qabığının əlavə məhsul kimi atıldığı proseslər vasitəsilə bir çox ölkələrdə marmelad və digər şirniyyatların işlənməsi üçün geniş istifadə olunur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Portuqaliya və serb alimləri heyva qabığının emalda sonrakı istifadəsinin perspektivlərini qiymətləndirmək üçün araşdırma aparıblar. Heyva qabığının quru tozunun xüsusilə lif (20,2 q/100 q), fruktoza (34 q/100 q), alma turşusu (7,2 q/100 q) və kalium (692 mq/100 q) ilə zəngin olduğu aşkar edilmişdir. 

Ümumilikdə alimlər belə qənaətə gəliblər ki, heyva qabığı qida tədarük zəncirini təbii qida gücləndiriciləri, konservantlar və sağlamlıq faydaları ilə təmin etmək üçün liflə zəngin və bioaktiv maddələrə çevrilə bilər. Heyvadan qabığını çıxarmaq üçün bıçaq və ya tərəvəz qabığı istifadə edin. 

Böyük, kəskin bıçaqla meyvələri yarıya və ya dörddə birinə kəsin. Heyva çox sərtdirsə, bir az güc tətbiq etməli ola bilərsiniz.
Meyvələrin uclarını və gövdələrini kəsin və toxumları çıxarın.

Heyva necə yemək olar
Yetişmiş heyva bir alma kimi yeyilə bilər, meyvənin bütün hissələrini dişləyir. Bununla belə, meyvə tez-tez sərt olur, buna görə də rahatlıq üçün nazik dilimlərə kəsilir.
Yeri gəlmişkən, çaya limon əvəzinə bir neçə dilim heyva əlavə etmək olar. Bu, içkiyə tort, meyvəli ətir və bir az turş dad verəcəkdir.

Əgər təzə meyvələrdən bezmisinizsə, onları müxtəlif yeməklərə əlavə edin.

Xəbər xətti