Qida zəhərlənməsinin gizli təhlükəsi

06:06 - 27 Yanvar 2025 - DİGƏR

Yuyulmamış tərəvəz və meyvələr, çiy ət və yumurta... Bu qidalar Salmonella infeksiyasının ümumi mənbələrindəndir. Ağızdan bədənə daxil olan bakteriyalar ciddi infeksiyalara səbəb ola bilər. Bəs həm evdə, həm də çöldə bu bakteriyadan qorunmaq üçün nələrə diqqət etməliyik?

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, Salmonella bağırsaq infeksiyasına (Salmonellosis) səbəb olan bir bakteriya növüdür. Heyvanların və insanların bağırsaqlarında yaşayan bu bakteriya nəcislə ətraf mühitə yayılır. İnsanlara ən çox bu bakteriyaları ehtiva edən su və ya qida vasitəsilə ötürülür.

Çiy yumurta, çiy quş əti, qırmızı ət, dəniz məhsulları, çiy tərəvəz və meyvələr, pasterizə olunmamış süd və süd məhsulları Salmonellanın çox rast gəlindiyi qidalardır.
Ətlə təmasda olan səthlərdə hazırlanmış yeməklər və düzgün saxlanmamış və ya qızdırılmamış qidalar da Salmonella ilə çirklənməni asanlaşdırır.
Bəzi heyvanlarla təmas da risk yarada bilər.

Salmonella yoluxma yolları qida ilə məhdudlaşmır...
Dos. Dr. İnan heyvanlarla təmasın da əhəmiyyətli bir risk faktoru olduğunu vurğulayır.
Salmonella infeksiyasının ən bariz əlaməti şiddətli ishaldır...

Mütəxəssis deyir ki, qızdırma, titrəmə, titrəmə, iştahsızlıq, baş ağrısı, kramp kimi qarın ağrısı, ürəkbulanma və qusma kimi simptomlar da bu vəziyyətə yoldaşlıq edə bilər, bəzi hallarda nəcisdə qan və ya selik də görünə bilər.

Salmonella bakteriyaları 1-2 gün ərzində öz-özünə keçən yüngül ishala səbəb ola bilər, eyni zamanda tif-paratif, meningit, endokardit və sepsis kimi ciddi infeksiyalara da səbəb ola bilər.

Salmonellalardan qorunmaq üçün mətbəxdə görüləcək tədbirlər həm yeməklərin hazırlanma proseslərində, həm də saxlama şəraitində diqqət tələb edir. Sadə tədbirlər görməklə bakteriyaların yaratdığı xəstəliklərin qarşısını almaq mümkündür...
Çiy ət və yumurta kimi məhsullar hazır qidalardan ayrı saxlanmalı, tərəvəz və meyvələr isə çiy ət və ya toyuq, doğrama taxtaları və bıçaqlar yaxşı təmizləndikdən sonra hazırlanmalıdır. İçkilərdəki buzun təmiz sudan olmasına diqqət yetirin”.
Özünüzü bu bakteriyalardan qorumaq üçün sadəcə evdə diqqətli olmaq kifayət deyil. Çöldə yemək vərdişinin artdığı bu dövrdə həm restoranlarda yediyimiz yeməklər, həm də sifariş etdiyimiz yeməklər risk daşıyır. 
Açıq yerdə saxlanmayan və soyuq zəncirinin təmin olunmadığı qidalardan uzaq durmaq vacibdir. Qida müəssisələrində satınalmadan tutmuş təqdimata qədər hər mərhələdə gigiyena qaydalarına riayət etmək çox vacibdir.
Uşaqlarda, yaşlılarda və immuniteti zəif olan insanlarda immunitet sistemi bədənə daxil olan bakteriyalara qarşı kifayət qədər təsirli olmaya bilər. 

Xəbər xətti