Qızartma zamanı yağın sıçramaması üçün ən yaxşı 3 tövsiyyə

07:39 - 10 İyun 2025 - DİGƏR

Qızartma zamanı isti yağ bütün istiqamətlərdə aqressiv şəkildə "atması" xoş bir kulinariya prosesi deyil.
Xoşbəxtlikdən, xırtıldayan qabığı və yeməklərin iştahaaçan görünüşünü qoruyarkən əllərinizi, paltarlarınızı və sinirlərinizi qorumağa kömək edəcək sübut edilmiş üsullar var. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis Sofiya Sizova “yağ atəşfəşanlığı” riskini demək olar ki, sıfıra endirəcək ən yaxşı layf-hikkləri paylaşıb.

Soyuq bir qızartma qabda bir damla sirkə
Nə etməli: yağ əlavə etməzdən əvvəl soyuq bir tavaya bir neçə damcı 9% sirkə tökün və dibinə bərabər şəkildə yayın.
Sirkə səthi gərginliyi azaldır, bunun sayəsində yağ qızartma qabının səthinə daha yaxşı "yatır", sıçramağa səbəb olan hava kabarcıkları yaratmır.
Bundan əlavə, buxarlandıqdan sonra sirkə yeməyin dadına təsir göstərmir.

İsti bir qızartma qabda bir çimdik duz
Nə etməli: Tava artıq isti olduqda, yağ tökməzdən əvvəl, birbaşa altına bir çimdik adi yemək duzu atın.
Duz tavanın səthindəki qalıq nəmi udur - sıçramanın əsas səbəbi. O, həmçinin su damcıları ilə isti yağ arasında bir növ tampon rolunu oynayır.
Bu üsul xüsusilə tərkibində su olan qidaları (məsələn, tərəvəz və ya ət) qızardarkən təsirli olur.

Qızartma qabının altındakı perqament
Perqament kağızından tavanın dibinə bərabər ölçüdə bir dairə kəsin, quru, isti səthə qoyun, sonra yağı birbaşa perqamentin üzərinə tökün.
Perqament tava ilə qida arasında qoruyucu maneə yaradır və nəm parçalarla birbaşa təması azaldır. Bu, sıçrayışı minimuma endirir və qızartdıqdan sonra təmizlənməsini asanlaşdırır.

Perqament çörək bişirmək üçün xüsusi hazırlanmış və istiliyə davamlı olmalıdır (220°C-ə qədər). Mumlu kağızdan istifadə etməyin - yandıra bilər.
Qaynar yağ artıq axşamınızı pozmayacaq. Bu üç sadə, lakin təsirli həyat hiyləsindən birini və ya birləşməsini istifadə edin və qızartma yalnız təhlükəsiz deyil, həm də xoş olacaq.

Xəbər xətti