Səhər bu vərdişləri etməyin! Acqarına yeyilən …

07:16 - 10 İyun 2025 - DİGƏR

Uşağınızın və ya özünüzün səhərlər acqarına qəbul etdiyiniz bəzi qidalar mədəinizə ciddi zərər verə bilər. Bu vərdişlər təkcə mədə problemlərinə səbəb olmur, həm də uzunmüddətli perspektivdə sağlamlıq problemlərini də çağırır. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən səhər saatlarında qaçınılması lazım olan qidaları və onların zərərlərini təqdim edirik.

Mədə bədənin ən vacib orqanlarından biridir və ona lazımi qayğı sağlamlığınız üçün çox vacibdir. Ancaq səhər acqarına edilən bəzi yanlış vərdişlər mədəyə mənfi təsir göstərərək zamanla ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Yaponiyada aparılan araşdırmalar bu vərdişlərin uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemləri yarada biləcəyini ortaya çıxarıb. Səhər saatlarında qaçınılması lazım olan qidalar və içkilər bunlardır:

Qəhvə: Mədəni qıcıqlandıra və həzm problemlərinə səbəb ola bilər
Qəhvə düzgün istehlak edildikdə faydalıdır, lakin ac qarına istehlak edildikdə mədəyə mənfi təsir göstərə bilər. Qəhvə, tərkibindəki kofeinə görə mədə turşuluğunun artmasına səbəb olur ki, bu da mədə yanması və turşu reflü kimi problemlərə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, qəhvə mədəni qıcıqlandıra və qastrit kimi vəziyyətlərə yol aça bilər. Tərkibindəki yüksək kofein sinir sisteminə stimullaşdırıcı təsir göstərir ki, bu da əsəbilik, narahatlıq və yuxu problemlərinə səbəb ola bilər.

Kola: Yüksək turşu tərkibi mədəyə zərər verə bilər
Xüsusilə səhərlər ədviyyatlı yeməklər mədəni qıcıqlandıra və mədə turşuluğunun artmasına səbəb ola bilər. Tərkibindəki kapsaisin kimi maddələrlə ədviyyatlar mədəni stimullaşdırır və reflü, mədə yanması və qastrit kimi problemlərə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, səhərlər ədviyyatlı yeməklər həzm sistemini sürətləndirə və qaz və şişkinlik kimi narahatlığı artıra bilər. Uzun müddətdə ədviyyatlı qidaların həddindən artıq istehlakı bağırsaq tarazlığını poza bilər və həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Qızardılmış yeməklər: Mədəni yorur və sağlamlığı təhdid edir
Qızardılmış qidalar yüksək temperaturda bişirildiyi üçün mədədə həzmi çətinləşdirə bilər. Həddindən artıq yağ tərkibi mədə turşusunun artmasına səbəb olur və mədə yanması və turşu reflü kimi problemlərə səbəb olur. Bundan əlavə, qızardılmış qidaların tərkibində xolesterol səviyyəsini artıran və ürək sağlamlığına zərər verən zərərli yağlar var. Uzun müddətdə qızardılmış qidaların həddindən artıq istehlakı bədəndə iltihaba səbəb ola bilər və ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Xəbər xətti