Düzgün saxlanılmayan dondurmanın zərərləri

06:34 - 10 İyun 2025 - Cəmiyyət

İsti yay günlərinin vazkeçilməzləri olan dondurma təravətləndirici dadı və ləzzəti ilə hər kəsin sevimlisidir. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən bildirir ki, bununla belə, yanlış saxlama üsulları sağlamlıq üçün böyük risklər yarada bilər.

Xüsusilə, dondurmanın düzgün saxlanmaması qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, dondurmanın düzgün saxlanma şərtlərinə riayət etmək lazımdır.

Dondurma xüsusilə uşaqlar və böyüklər üçün şirin bir zövq olsa da, tərkibindəki şəkər və əlavələr nəzərə alınaraq porsiya nəzarətinə diqqət yetirilməlidir. Bundan əlavə, dondurmanın saxlanma şərtlərinə əməl edilmədikdə mikrob riskləri də yarana bilər. Diyetoloq Edanur Usta bu mövzuda əhəmiyyətli xəbərdarlıqlar edir

Dondurmanın əsas inqrediyentləri süd, şəkər və salepdir, lakin bu gün çoxlu müxtəlif əlavələr və ləzzətlər istifadə olunur. Odur ki, dondurmanın sağlamlığa təsirini qiymətləndirərkən onun hazırlandığı inqrediyentləri nəzərə almaq lazımdır.

Süd və süd məhsulları kalsiumun zəngin qaynaqlarıdır və dondurma bu qidanı təmin etmək üçün yaxşı alternativ ola bilər.
Dondurma həm də fosfor, maqnezium, kalium kimi minerallarla, A, D və B12 vitaminləri ilə zəngindir. Ancaq 100 qram dondurma növündən asılı olaraq orta hesabla 200 kkal enerji ehtiva etdiyi üçün porsiyasına nəzarət edərək istehlak edilməsi məsləhət görülür. Bundan əlavə, dondurma istehlakının psixoloji təsiri var; süd triptofanla zəngin olduğundan, serotonin və dopamin kimi "xoş hiss" hormonlarının ifrazını tetikleyerek əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər.

Dondurmanın yüksək şəkər tərkibinə görə porsiyonlara nəzarət etmək son dərəcə vacibdir. Xüsusilə qablaşdırılmış dondurmalarda qlükoza-fruktoza siropu, doymuş yağ, rəngləndiricilər və ətirli maddələr ola bilər.
Dondurma -18 dərəcədə saxlanmalı və bir dəfə əridildikdən sonra yenidən dondurulmamalıdır. Çünki dondurmanın tərkibindəki süd uyğun şəraitdə saxlanmazsa, mikrob riski yarada bilər.
Bu səbəbdən tərkibi məlum olan və uyğun şərtlərdə istehsal olunan dondurmalara etibarlı istehsalçılardan üstünlük verilməlidir. Bundan əlavə, yüksək səviyyədə qlükoza siropu və doymuş yağ ehtiva edən qidaların tez-tez istehlakı insulin müqaviməti, qaraciyər yağlanması və piylənmə kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Xəbər xətti