Avokadonun kəsildikdən sonra nə qədər tez qəhvəyi rəngə çevrildiyini heç görmüsünüzmü? Meyvənin ləzzətli yaşıldan xoşagəlməz qəhvəyi rəngə keçməsi adətən bir neçə saat çəkir.
Bəs avokado niyə belə tez qaralır?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Live Science-ın izah etdiyi kimi, hər şey kimyaya gəlir. Kaliforniya Kənd Təsərrüfatı və Təbii Sərvətlər Universitetinin subtropik bitkilər üzrə məsləhətçisi Metyu Fatino deyir ki, avokadonun tərkibində polifenol oksidaz (PPO) adlı ferment var.
“Avokadonu kəsdiyiniz zaman avokado hüceyrələrindəki fermenti havadan oksigenə məruz qoyursunuz.
Bu oksidləşmə avokadolara qəhvəyi rəng verən melanin adlı piqmentli birləşmə əmələ gətirir. Məqalədə deyilir ki, bu proses tez-tez fermentativ qəhvəyi adlanır və oksidləşmə meyvəni məhv edir.
"Avokadonun tərkibində çox yüksək yağ var. İnsanlar o yağlı teksturanı sevirlər", - Fatino deyir.
Fermentlər oksigenlə reaksiyaya girdikdə, meyvənin tərkibindəki kərə yağı acı ola bilər, bu da onu xoşagəlməz hala gətirir.
Avokado bir qədər qızardılmış olsa belə, onu atmayın - yenə də mükəmməl yeməli olur.