Mütəxəssislər çərəzləri insan pəhrizində əvəzolunmaz qidalardan biri adlandırıblar. Sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayan sağlam yağlar və maqneziumla zəngindirlər. Ancaq bütün çərəz eyni dərəcədə sağlam deyil. Onların bəzilərində toksinlər, allergenlər və əlavə kalori ola bilər, ekspertlər xəbərdarlıq edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırmalar göstərib ki, müəyyən növ çərəz sağlamlıq üçün, xüsusən də uşaqlar üçün təhlükəli ola bilər. Məsələn, yerfıstığı tez-tez kif göbələkləri ilə çirklənir, tərkibində kanserogen aflatoksin ola bilər və uşaqların inkişafına mənfi təsir göstərir.
Bundan əlavə, həkimlərin fikrincə, badam və makadamiya qozu da sağlamlığa zərər verə bilər. Badam güclü allergendir, yağla zəngin olan makadamiya isə xüsusilə şərbətlə işləndikdə yüksək enerji dəyərinə malikdir.
Eyni zamanda, qoz, anakardiya və fındıq kimi bəzi qoz-fındıq sağlamlıq üçün ən faydalı və təhlükəsiz hesab olunur. Onlar yüksək qida dəyərinə malikdirlər və insan orqanizminə faydalı təsir göstərirlər.
Beləliklə, qida üçün çərəz seçərkən onların faydalarını və mümkün sağlamlıq risklərini nəzərə almaq vacibdir. Mütəxəssislər qida rasionunuza müxtəlif qoz-fındıq daxil etməyi, onların istifadəsində mülayimliyə və məlumatlılığa riayət etməyi tövsiyə edirlər.