Çörək bişirmə tarixi zəngin və qədimdir. Bəzi mənbələrə görə, çörək Qədim Misirdə icad edilmişdir və uzun əsrlər boyu əsas qida məhsullarından biri olmuşdur.
Həyatımız seçimlərlə üzləşdiyimiz və qərarlarımıza həmişə arxayın olmadığımız müxtəlif anlarla doludur. Bu məqamlardan biri də mağazada çörək seçimidir. Bu, çox sadə bir iş kimi görünür, amma müxtəlif çörək məhsulları arasından ən təzə və ən dadlı çörəyi necə seçmək olar?
Ucnoqta.az bu mövzuda ətraflı təhlili sizə təqdim edir.
Təzə çörəyi seçməyin ən asan yollarından biri, əksər istehsalçıların qablaşdırmada göstərdiyi istehsal tarixinə diqqət yetirməkdir.
Tərkibi yoxlayın
Çörəyin tərkibinə baxın, çünki bişmiş məhsulların inqrediyentləri dadına və saxlama müddətinə təsir edir. Tərkiblər nə qədər sadə olsa, bir o qədər yaxşıdır. Çox miqdarda şəkər, yağ və konservantlar olan çörəklərdən çəkinin.
Çörək plastik və ya kağız qablaşdırmada qablaşdırılıbsa, onun zədələnmədiyinə və çörəkdə görünən kif əlamətlərinin olmadığına əmin olun. Bundan əlavə, qablaşdırmada məhsulun saxlanması haqqında məlumatın olub olmadığını yoxlayın.
Təzə çörək bütöv, zəngin rəngə malikdir, ləkələr və yanmış yerlər yoxdur. Solğun və ya çox tünd qabıq bişirmə texnologiyasına əməl edilmədiyini və ya çörəyin həddindən artıq bişdiyini göstərə bilər.
Çörəyin teksturası təravətini təyin etmək üçün mühüm meyardır. Təzə çörək toxunma üçün yumşaq və yaylı olmalıdır, lakin çox yumşaq olmamalıdır. Ona barmaqla basdığınız zaman çörək asanlıqla öz formasını almalıdır.
Çörəyin təzəliyini təyin etməyin başqa bir yolu onun qoxusunu qiymətləndirməkdir. Təzə çörəyin təzə bişmiş məhsulları xatırladan xoş, yumşaq ətri var.
Bişirmə tarixini yoxlayın
Mağaza rəflərində tez-tez tam təzə olmayan və ya uzun müddət saxlanılan və dadını itirmiş çörək tapa bilərsiniz. Ancaq bir neçə sadə qaydaları bilirsinizsə, mağazada təzə çörək seçmək heç də çətin deyil.
Çörək barmaqlarınıza yapışırsa, xırdalanırsa və ya asanlıqla qırılırsa, çox güman ki, təzə deyil.