Ürək sağlamlığı üçün bu qidalardan uzaq durun! Hər tikəsi...

07:01 - 15 Aprel 2024 - Cəmiyyət

İnsanlar nə qədər "yaxşı yeməyə" çalışsalar da, müəyyən qidalara sadiq qalmağın ürək sağlamlığı üçün böyük təhlükələr yaradır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, kardioloq Harmoni Reynolds  istehlak etmədiyi və kardioloqların heç vaxt tövsiyə etmədiyi qidaları açıqlayıb.
Reynolds, qidalanma sisteminin xüsusi sərhədləri olmadığını söylədi. O, bunun səbəbini qidalanma araşdırmalarının hər gün yeni məlumatlar ortaya çıxararaq, müəyyən sistemə daxil edilərək irəliləməsi ilə izah edib. Bununla belə, mövcud məlumatlar qidalanmanın ürək sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir etdiyini göstərir.
Mövcud tapıntılara əsaslanaraq, mütəxəssis kardioloq xüsusi olaraq müəyyən qidalardan qaçdığını deyir. O bildirir ki, ehtiyatla istehlak edilməsi lazım olan bəzi qidalar ağıllı şəkildə yeyilə bilər. Mütəxəssis Kardioloq Reynolds sağlam pəhriz üçün aşağıdakı tövsiyələri verir:

Yağ növlərinə diqqətli olun!
Reynolds araşdırmasında marqarin və bəzi bitki yağlarının ürək xəstəliklərinə səbəb olduğunu aşkar edib. Bununla belə, o, qısa müddətdə xolesterol kimi risk faktorlarını artırmadığı üçün bunun arxasında duran mexanizmin bilinmədiyini qeyd edib.

Reynolds deyir ki, kokos yağı doymuş yağlardan ibarət olduğu üçün ürək sağlamlığı üçün risklidir.
Reynolds, bu səbəblə xəstələrinə kokos yağı istehlak edib etmədiklərini soruşduğunu və bunun LDL olaraq bilinən pis xolesterolu artıran əhəmiyyətli faktorlardan biri olduğunu vurğulayır. Bununla belə, Reynolds kərə yağının orta nisbətdə daha yaxşı olduğunu söyləyir.

Üstəlik, araşdırmalar göstərir ki, zeytun yağı ən sağlam seçimdir. Nəticədə insanların mümkün qədər bu yağla yemək bişirmələri lazım olduğunu bildirən Reynolds, sağlam qidalanma qaydalarının da yeməyə nə əlavə etdiyinizlə bağlı olduğunu vurğulayır. O deyir ki, bu məqamda digər yağlardan az istifadə etmək lazımdır.

Cips istehlakını dayandırın!
Reynolds deyir ki, kartof çipslərini ağzına belə qoymayıb. Mütəxəssis xırtıldayan bir şey yemək istəyirsinizsə, cips əvəzinə popkorn və təzə tərəvəz yeyə biləcəyinizi söylədi.
Əgər çipsi yeməyi sevirsinizsə, etməli olduğunuz ilk şey tərkibindəki yüksək yağ və duza görə daha sağlam "xırtıl" alternativi sınamaqdır.

İşlənmiş əti qida rasionunuzdan çıxarın
Bir sıra araşdırmalardan sonra Reynolds sosiska, kolbasa və kolbasa kimi emal edilmiş qidaların xərçəng, ürək xəstəliyi və digər əsas xəstəliklərlə əlaqəli olduğunu aşkar edib.
Bu səbəbdən ürək sağlamlığı üçün tənzimlənməli olan qidalar siyahısından bu qidaların çıxarılması lazım olduğunu bildirib.
Onu sevsəniz belə, ildə ən çoxu bir dəfə yeməlisiniz. Ona görə də bu təhlükədən çox uzaq durmağa imkan verir. Ürəyinizi qorumaq üçün daha az yeməyə cəhd edə bilərsiniz.
Desertlərdən uzaq durmağa çalışmaq lazımdır. O, qablaşdırılmış qidaların, xüsusilə şərbətli desertlər və xəmirlərin şəkər və ürək xəstəlikləri riski ilə sıx əlaqəli olduğunu bildirir.
Desert seçimlərinə quru meyvələr və qoz-fındıq daxildir.

Xəbər xətti