Xiyarı uzun müddət necə təzə saxlamalı 

10:02 - 10 İyun 2025 - DİGƏR

Xiyar çox yönlü və sağlamdır, lakin soyuducunuzda nə vaxtsa axsaq, qırışmış xiyar tapmısınızsa, bu şirəli tərəvəzi itirməyin nə qədər əsəbi ola biləcəyini bilirsiniz.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Real Simple xiyarların xiyarları bir neçə gündən iki həftəyə qədər saxlanması, həmçinin ən yaxşı xiyarları necə seçmək, onları bütöv, dilimlənmiş, hətta dondurulmuş halda necə saxlamaq və bir dənə də olsun itirməmək barədə yazıb.

Mükəmməl xiyar necə seçilir
Rəng: Sarı, ağ və ya yumşaq ləkələri olmayan orta və tünd yaşıl xiyarlara baxın.
Möhkəmlik: Tərəvəz möhkəm və elastik olmalıdır, yumşaqlıq və əyilmələr olmamalıdır.
Qabığı: Hamar və ya bir qədər çıxıntılıdır, lakin qırışlar, çatlar və ya çürük əlamətləri yoxdur.
Qoxu: Yetişmiş xiyarın qoxusu yoxdur; turş və ya xoşagəlməz ətir xarab olduğunu göstərir.
Çəki: Yaxşı bir xiyar sıx və ağırdır, içi boş deyil.
Çox yüngül hiss edən xiyarlardan çəkinin - bu, onların çoxlu nəm itirdiyi anlamına gələ bilər.

Xiyar soyuducuda saxlanmalıdır
Bəli, amma ehtiyatla. Xiyar çox aşağı temperaturlara (ideal olaraq 10-13 ° C) həssasdır. Standart soyuducu bir az soyuqdur (~4 ° C), lakin hələ də otaq temperaturundan daha yaxşıdır - xüsusilə yayda.

Xiyar saxlamaq üçün ən pis yer alma, banan və ya avokadonun yanındadır. Bu meyvələr tərəvəzlərin xarab olmasını sürətləndirən etilen buraxır.
Saxlama üçün hazırlıq

Xiyar saxlamadan əvvəl:
Satın alındıqdan dərhal sonra onları yumayın. Həddindən artıq nəmlik sürətli çürümə deməkdir.
Əgər yuyulursa, kağız dəsmal ilə yaxşıca qurudun.
Təzə bütöv xiyarların saxlanması üçün ən yaxşı 3 üsul
Kağız dəsmalda (9 günə qədər)
Hər bir xiyar quru kağız dəsmalla sarın.
Zip-lock çantaya və ya konteynerə qoyun.
Soyuducunun qapısında və ya qabağın yanında, bir az daha isti olan yerdə saxlayın.
Hər gün korlanma əlamətləri üçün yoxlayın.
yapışqan filmdə (10 günə qədər)
Hər bir xiyarı yapışqan filmə sıx sarın.
Hava keçirməyən konteynerə və ya çantaya qoyun.
Bu üsul içəridə təbii nəmi saxlayır və yumşalmanın qarşısını alır.
"Qaşıq" üsulu (7 günə qədər)
Xiyarı metal çay qaşığı ilə bir çantaya qoyun.
Nəzəriyyə budur ki, soyuducunu açdığınız zaman qaşıq temperaturu sabitləşdirir.
Bu, elmi cəhətdən daha az sübut edilmiş olsa da, orijinal bir həyat hackidir.
Dilimlənmiş xiyarları necə saxlamaq olar (5 günə qədər)
Dilimlənmiş tərəvəzlər xırtıldayanlığını daha tez itirir. Təravəti uzatmaq üçün:
Parçaları nəm kağız dəsmala sarın.
Hava keçirməyən konteynerə qoyun.

Soyuducuda 5 günə qədər saxlayın, lakin onları torbada soyuducuda saxlamayın, çünki bu, onları "boğacaq".
Xiyarları dilimləmək üçün ideal vaxt xidmətdən dərhal əvvəldir.

Xiyarları dondurmaq olar
Bəli, defrostdan sonra onlar xırtıldayan olmayacaq.
Necə dondurulur:
Xiyarları kəsin və ya dilimləyin.
Onları perqamentlə örtülmüş bir çörək qabına yayın.
2-3 saat dondurun, sonra çantaya və ya konteynerə köçürün.
6-12 aya qədər saxlayın.

Xəbər xətti