İnsult riskini azaltmağa kömək edən Çili bibəri

06:45 - 19 Fevral 2025 - Cəmiyyət

Guangxi Tibb Universitetinin (Çin) alimlərinin apardığı son araşdırmaya görə, ən azı həftədə bir dəfə çili bibəri və ya onun tərkibində olan yeməklər yemək insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır

Ucnoqta.az xəbər verir ki, British Journal of Nutrition (BJN) jurnalında dərc olunan araşdırmada 50 mindən çox böyüklər iştirak edib. Onlar təzə çili bibəri və ya çili əsaslı sousların istehlakı da daxil olmaqla pəhrizləri haqqında məlumat paylaşdılar. Nəticələr göstərdi ki, ədviyyatlı qidaların qəbulu insult riskini, xüsusən də beyin trombozu ilə əlaqəli

insult riskini 13% azaldır. Əlavə tədqiqatlar "isti" qidalar yeyən insanlarda damar problemlərinin olma ehtimalının əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını təsdiqləyib.
Alimlər çili bibərinin insult üçün risk faktorlarından biri olan piylənmədən əziyyət çəkən insanların orqanizminə xüsusilə faydalı təsir göstərdiyini qeyd ediblər. 

Xəbər xətti