Qış bədənimizin soyuqdəymə və qripdən əlavə qorunmaya ehtiyacı olduğu vaxtdır. Bildiyimiz kimi, sağlamlıq immunitetdən başlayır! Soyuq mövsümdə immunitet sisteminizi gücləndirməyə və bədəninizə enerji artımı verməyə hansı meyvələr kömək edəcək?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qqışda sağlam və enerji dolu olmaq üçün qida rasionunuza hansı meyvələri daxil etməyiniz lazım olduğunu öyrənməyə dəvət edirik.
Alma. Almaların tərkibindəki pektin də bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir, immuniteti daha da artırır. Gündə bir alma yemək, dəri daxil olmaqla, davamlı antioksidanlar və həll olunan lif təmin edir.
Armud. Tərkibində fol turşusu, kalium və C vitamini var. Fol turşusu qanyaradıcı sistemin sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır, həmçinin hüceyrə böyüməsini təşviq edir və immunitet sistemini gücləndirir. Kalium orqanizmdə su balansını tənzimləyir, C vitamini isə orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır.
Ananas. Onun bir sıra faydaları var, o cümlədən zəngin bromelain mənbəyi, iltihab əleyhinə və mikrob əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ferment. Bu, ananası immuniteti gücləndirmək üçün ən perspektivli qış meyvələrindən birinə çevirir. Bromelain immunitet funksiyasını gücləndirir, bədənin infeksiyalarla mübarizə və iltihabın öhdəsindən gəlmək qabiliyyətini artırır.
Nar. İmmuniteti gücləndirmək üçün ən perspektivli qış meyvələrindən biri də nardır. Güclü antiinflamatuar və antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik olan polifenollarla, xüsusən də punicalaginlərlə zəngindir. Bu birləşmələr infeksiya riskini azaltmağa və toxunulmazlığın əsas amili olan bağırsaq mikrobiotasının balansını qorumağa kömək edir.
Üzüm. Resveratrol və C vitamini ilə zəngin olan üzüm immuniteti gücləndirmək üçün ən yaxşı qış meyvələrindən biridir. İltihab əleyhinə və antimikrobiyal xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu birləşmələr immunitet hüceyrələrini gücləndirir və patogenlərin yaratdığı oksidləşdirici zərərləri azaldır. Gündə bir stəkan üzüm immunitet sisteminizi dəstəkləmək üçün rahat və dadlı bir yoldur.
Çiyələk. İmmunitet sistemini stimullaşdıran və oksidləşdirici stresslə mübarizə aparan C vitamini, antosiyaninlər və digər antioksidantlarla zəngindir. Daimi istifadə iltihabın azalması ilə əlaqələndirilir. Bu, həmçinin dərinin bariyer funksiyasının yaxşılaşdırılması ilə əlaqələndirilir. Bir stəkan çiyələk (8-10 giləmeyvə) immunitetinizi artırmaq üçün dadlı bir yoldur.
Papaya. Tərkibində iltihabı azaldan həzm fermenti olan papain, həmçinin immuniteti gücləndirən beta-karoten və C vitamini var. Tərkibindəki A vitamini də toxunulmazlığı artırmağa kömək edən sağlam tənəffüs yollarının astarını qorumaq üçün çox vacibdir.
Kivi. C vitamini və digər antioksidantlarla, o cümlədən E vitamini və polifenollarla zəngindir. Bu, onu immuniteti gücləndirmək üçün ən vacib meyvələrdən biri edir. Kivi yemək infeksiyalarla mübarizə üçün çox vacib olan T hüceyrələrinin və təbii öldürücü (NK) hüceyrələrin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Bir kivi gündəlik C vitamini qəbulunun 80 faizindən çoxunu təmin edir. Gündə 1-2 kivi yemək immuniteti maksimum artırmaq üçün idealdır.
Narıncı. Bu immuniteti gücləndirmək üçün ən yaxşı qış meyvələrindən biridir. Bu, ağ qan hüceyrələrinin funksiyasını artıran və oksidləşdirici stressdən qoruyan güclü antioksidant olan C vitamininin ən zəngin mənbələrindən biridir. C vitamini bədənin əsas qoruyucu baryeri olan dərinin bütövlüyünü də dəstəkləyir. Portağal kimi sitrus meyvələrinin müntəzəm istehlakı soyuqdəymə və qrip kimi infeksiyaların daha az olması ilə əlaqələndirildi.
Banan. O, immun siqnal molekullarının istehsalında mühüm rol oynayan B6 vitamini ilə zəngindir. Bananın tərkibində olan lektin immuniteti gücləndirməyə kömək edir. Onların prebiotik lifi immunitet üçün vacib olan bağırsaq mikrobiotasını dəstəkləyir. Gündə bir orta boy banan yemək davamlı enerji və immunitet təmin edir.