Spirtli içki xərçəng riskini artırırmı?

07:58 - 21 Oktyabr 2024 - Xəbər

Xərçəng dünyada ölümlərin əsas səbəblərindən biri olaraq qalır. Bununla belə, son araşdırmalara görə, bütün xərçəng hadisələrinin 40%-i həyat tərzi və pəhriz kimi risk faktorlarının dəyişməsi ilə əlaqədardır.

Ucnoqta.az “MedicalNewStoday”a istinadən xəbər verir ki, bu sırada siqaret, artıq çəki və spirt istehlakı xüsusi yer tutur.
Bu amillərin təsirini azaltmaqla, xərçəngin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilərik.

Alkoqolun xərçəng riskinə təsiri
Məlumatlara görə, bütün xərçəng hadisələrinin təxminən 5,4%-i spirtli içki qəbulu ilə bağlıdır.
Həddindən artıq istehlak təkcə xərçəngə deyil, qaraciyər sirrozu kimi digər ciddi xəstəliklərə də səbəb ola bilər.
 Maraqlıdır ki, potensial risklərə baxmayaraq, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, qırmızı şərabın orta səviyyədə istehlakını tələb edən Aralıq dənizi pəhrizinin ürək-damar sistemi üçün faydaları ola bilər.

Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, cins və maddələr mübadiləsi də bədənin spirtə necə reaksiya verdiyinə təsir göstərir.
 Qadınlarda az miqdarda spirt belə xərçəng riskini kişilərə nisbətən daha çox artırır. Buna görə də, gecə saatlarında spirt istehlakını yarım stəkan şərabla məhdudlaşdırmaq optimaldır.

Xəbər xətti