Anbarda saxlamaq üçün faydalı konservləşdirilmiş qidalar

06:19 - 15 Aprel 2025 - DİGƏR

Konservləşdirilmiş qidalar qiymətli qida maddələrini itirmədən dadlı yeməyi tez hazırlamağa imkan verən seçimdir.
Ancaq konservləşdirilmiş qidaların hamısı eyni dərəcədə sağlam deyil. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Real Simple onlardan hansının həqiqətən də anbarda saxlamağa dəyər olduğunu araşşdırıb.
Konservləşdirilmiş qidaları ağıllı seçsəniz, sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər. Çox vaxt konservləşdirmə hətta bəzi tərəvəzlərin faydalarını artırır. Məsələn, istiliklə işlənmiş pomidorlarda (xüsusilə konservləşdirilmişlərdə) güclü antioksidant olan likopenin səviyyəsi təzə olanlara nisbətən xeyli yüksəkdir. Bununla belə, bəzi qidalar emal zamanı vitaminlərinin bir hissəsini itirir və artıq duz, şəkər və ya konservantlar onların faydalarını inkar edir.

Digər vacib cəhət qablaşdırmanın tərkibidir. Plastik və ya epoksi qab örtüklərindən qidalara keçə bilən kimyəvi maddə olan bisfenol-A (BPA) olmayan konservləşdirilmiş qidalara üstünlük verilməlidir.

Ən sağlam konservləşdirilmiş qidalar
Qara lobya. Zəngin zülal və lif mənbəyi olan qara lobya vegetarian yeməklərində, şorbalarda, burritolarda və ya salatlarda əladır. Aşağı natriumlu variantları seçin və istifadə etməzdən əvvəl yuyunmağınızdan əmin olun.

Konservləşdirilmiş şaftalı (öz şirəsində). Meyvələr həmişə təzə meyvə deyil. Şəkər əlavə edilmədən öz şirəsindəki şaftalılar desertlər, yoqurtlar, taxıllar və hətta smuzilər üçün əla alternativdir. Şəkərdə yüksək olan şərbət əsaslı versiyalardan çəkinin.

Doğranmış pomidor. Bu konservlər souslar, güveçlər, leco və ya makaron hazırlamaq üçün bir möcüzədir. Pomidor pulpası C vitamini, antioksidantlar və likopenlə zəngindir. Duz əlavə etmədən seçimləri seçin.
Balqabaq püresi. Konservləşdirilmiş balqabaq yalnız bir payız atributu deyil. Beta-karoten (vitamin A), C vitamini və lif mənbəyidir. Onu bişmiş mallara, taxıllara və ya sıyıqlara əlavə edin. Əsas odur ki, şəkər əlavə edilmiş konservləşdirilmiş qidalardan, məsələn, balqabaq pastası doldurulmasından çəkinin.
Konservləşdirilmiş qızılbalıq. Bahalı təzə qızılbalığa alternativ. Konservləşdirilmiş balıqlarda omeqa-3 yağ turşuları, D və B12 vitaminləri var. Salatlar, sendviçlər və ya somon köftesi üçün idealdır.
noxud. Veganlar üçün ideal protein mənbəyidir. Həmçinin sağlam yağlar, lif və folat ehtiva edir. Noxuddan humus hazırlamaq və ya şorba və körilərə əlavə etmək asandır.
Konservləşdirilmiş ton balığı. Əlinizdə olan klassik. Tuna zülal, B, A və D vitaminləri ilə zəngindir. Zeytun yağında və ya öz suyunda olan variantları seçmək daha yaxşıdır. Salatlarda və ya tostda yaxşıdır.
Toyuq əti öz suyunda. Təzə toyuq ətini tam əvəz etməsə də, konservləşdirilmiş versiya rahat və qidalıdır. Tərkibində protein, B6 və B12 vitaminləri var. Sandviç, salat və ya makaron hazırlamaq üçün istifadə edin.
Qarğıdalı. Bu qızılı tərəvəz konservləşdirildikdən sonra da öz qida xüsusiyyətlərini saxlayır. Lif, B-kompleks vitaminləri və antioksidantlarla zəngindir. 
Hindistancevizi südü. Ekzotik yeməklər, şorbalar və desertlər üçün ideal tərkib hissəsidir. Hindistancevizi südünün tərkibində sağlam yağlar və elektrolitlər, o cümlədən kalium və maqnezium var. Şəkər əlavə etmədən variantları seçin.
Hansı konservləşdirilmiş qidalardan qaçınmalısınız?
Konservləşdirilmiş qidaların hamısı sağlam deyil. Tərkibində olan konservləşdirilmiş qidalardan çəkinin:
şəkər (xüsusilə şərbətdə meyvələr),
həddindən artıq natrium (şorba, makaron, ət konservləri),
trans yağlar (bəzi konservləşdirilmiş pendirlər, hazırlanmış yeməklər),
kimyəvi konservantlar (məsələn, natrium benzoat),
bisfenol-A qabın örtüyündə.
Sağlam konservlər qısa və aydın tərkibə malikdir: maksimum 3-5 inqrediyent, minimum əlavələr. "Əlavə duz yoxdur", "şəkər yoxdur" etiketlərinə baxın. Həmişə natriumun tərkibini nəzərə alın: gündəlik dəyərin 5% -i böyükdür, 20% -dən çoxu barədə düşünməyə dəyər.

Xəbər xətti