Almaların tərkibində orqanizmə müsbət təsir göstərən müxtəlif bioloji aktiv və təbii kimyəvi maddələr var.
Almalar tək başına və ya qablarda dadlı deyil, həm də bədənimizə qeyri-adi faydalar gətirir. Orta ölçülü alma yaxşı bir lif mənbəyidir, təxminən 4,8 qr. Onlar həmçinin C vitamini və az miqdarda digər vitamin və mineralların yaxşı mənbəyidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Healthy To Me səhifəsində almanın hər gün yeyildiyi təqdirdə sağlamlığa faydalarına həsr olunmuş video yayımlanıb.
Daha az xəstələnəcəksiniz
Bilirsinizmi: “Gündə bir alma yeyən həkim tanımır”. Alma immunitet sisteminizi gücləndirməyə və hüceyrələri oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edən əla vitamin və antioksidant mənbəyidir.
Həzmi yaxşılaşdırır
Almalar bağırsaqların yaxşı işləməsini təmin edən və həzmi tənzimləməyə kömək edən liflə zəngindir. Onların tərkibində bağırsaq mikrobiomunuzda prebiyotik rolunu oynayan lif növü olan pektin və zərərli mikrobların böyüməsini dayandıran quercetin var. Pəhriz lifi həzm edilmədiyi üçün pektin bütöv şəkildə kolonlara çatır və faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir. Sağlam bağırsaq isə çox vaxt sağlamlığın açarıdır.
İştah üçün təbii lif
Almadakı lif sizi tox hiss edir, bu da iştahınızı idarə etməyə və qəlyanaltı yeməkdən qaçmağa kömək edə bilər, buna görə də kökəlmə ehtimalınız azalır. Lif həzmi yavaşlatmağa kömək edir, buna görə də özünüzü daha uzun müddət tox hiss edirsiniz.
Sağlam ürək
Almanın tərkibindəki antioksidantlar bədəndəki pis xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa və ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Bu, almada iltihabı azaldan və ürək sağlamlığını qoruyan flavonoidlərin olması ilə əlaqədar ola bilər. Almalar həm də ürək xəstəliyi üçün risk faktorları olan qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən həll olunan liflə də zəngindir.
Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Almanın müntəzəm istifadəsi idrak funksiyasını yaxşılaşdırır və Alzheimer xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin riskini azaldır. Alma yemək oksidləşdirici stressi azaltmağa, "beyin çürüməsinin" qarşısını almağa və qocalma əlamətlərini yavaşlatmağa kömək edə bilər.
Almaların hər biri təxminən 60 kalori ehtiva edir, bu da kalori miqdarına görə sizə çoxlu qida faydası verir. Almaları bütöv, çiy və qabığı soyulmamış yeyəndə sağlamlıq üçün ən çox fayda əldə edirsiniz. Şirə, sidr və alma o qədər də sağlam deyil, çünki almaların bişirilməsi və emalı qiymətli qidaları aradan qaldırır.