Balıq yağı və onun faydaları uzun müddətdir elm adamları arasında araşdırma mövzusu, həkimlər və dietoloqlar arasında müzakirə mövzusu olmuşdur. Bu, bir çox bədən sistemlərinin işləməsi üçün vacib olan Omeqa-3 yağ turşularının qiymətli mənbəyidir.
Ucnoqta.az “Women's Health Mag”a istinadən balıq yağının dörd əsas sağlamlıq faydası və qida və ya əlavələr vasitəsilə daha çox Omeqa-3 əldə etmək yollarını bölüşür. Bədənimiz omeqa-3 yağ turşularını təkbaşına istehsal edə bilmir, ona görə də onları qida mənbələrindən əldə etmək lazımdır. Buna görə də bu turşularla zəngin qidalar sağlamlığı qorumaq üçün vacibdir.
Bir çoxumuz uşaq vaxtı valideynlərimizin bizi balıq yağı içməyə məcbur etdiyini xatırlayır, lakin o vaxtlar biz onun əhəmiyyətini həmişə dərk etmirdik. Bu gün balıq yağı müxtəlif xəstəliklərin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayan sağlam qidalanmanın tanınmış elementidir.
Balıq yağı çoxlu doymamış yağ turşusudur, ilk növbədə dəniz heyvanlarında tapılan EPA (eikosapentaenoik turşu) və DHA (dokosaheksaenoik turşusu), -Harvard Tibb Məktəbinin tibb professoru Joanne Manson deyir.
Omeqa-3 yağ turşularına üç əsas növ daxildir: EPA, DHA və ALA. EPA və DHA yağlı balıqlarda, xüsusilə qızılbalıq, sardina, tuna, siyənək və skumbriyada yüksək miqdarda olur. ALA qoz, kətan toxumu, çia toxumu və çətənə toxumu kimi bitki qidalarından əldə edilə bilər, lakin bədən onu çox az miqdarda DHA və EPA-ya çevirir.
Ürək Sağlamlığının yaxşılaşdırılması EPA və DHA-nın antiinflamatuar xüsusiyyətlərinə görə, bu Omega-3-ləri ehtiva edən qidalar ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir. Gündə bir qram balıq yağı istehlak etmək infarkt, insult və ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda bilər. Omeqa-3 də trigliserid səviyyəsini aşağı salmağa və qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir.
Omeqa-3 otoimmün xəstəliklər riskini azaldır, revmatoid artrit, psoriaz və lupus kimi otoimmün xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir. Omeqa-3-lərin D vitamini ilə birlikdə qəbulu otoimmün xəstəliklər riskini azalda bilər.
Hamilə qadınların sağlamlığının və dölün inkişafının qorunması Hamilə qadınlar üçün Omeqa-3 çox vacibdir, çünki o, körpənin beyninin, ürəyinin və sinir sisteminin inkişafına kömək edir. Hamiləlik dövründə balıq yemək körpənin inkişafında geriləmə riskini azalda bilər.
Fertilitenin yaxşılaşdırılması Omeqa-3 əlavələri qəbul edən qadınların hamilə qalma şansı daha yüksək idi. Ancaq bu nəzəriyyəni təsdiqləmək üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac var.
Balıq yağı effektiv olmayanda balıq yağının koqnitiv funksiyaya, əhval-ruhiyyəyə və yaddaşa təsiri haqqında bir çox ziddiyyətli fikirlər mövcuddur. Bəzi tədqiqatlar bu aspektlərdə əhəmiyyətli irəliləyişləri təsdiqləməyib. İlkin tədqiqatlar ümidverici nəticələr göstərsə də, omeqa-3-lərin gözlər, dəri və sümüklər üçün sağlamlıq faydalarını dəstəkləmək üçün kifayət qədər dəlil yoxdur.
Pəhrizinizdə daha çox Omeqa-3 almaq üçün həftədə ən azı iki porsiya yağlı balıq istehlak etmək tövsiyə olunur. Bu kifayət qədər EPA və DHA əldə etməyin ən təsirli yoludur. Əgər dəniz məhsullarını sevmirsinizsə, əlavələr əlavə etməyi və ya kambala və ya halibut kimi daha yumşaq dadlı balıqları sınamağı düşünə bilərsiniz.
Balıq yeməsəniz, kətan toxumu, çia toxumu, qoz və kanola yağı rasionunuza daxil etməlisiniz, baxmayaraq ki, Omeqa-3-ün bitki mənbələri dəniz mənbələrini tamamilə əvəz edə bilməz.