Gavalı ürəyi, kivi mədəni, çiyələk həzmi, ərik ...- Qurudulmuş meyvələrin faydaları

07:10 - 27 Dekabr 2024 - Cəmiyyət

Qurudulmuş meyvələr qış aylarında pəhriz saxlayanlar üçün əvəzedilməz qəlyanaltı alternatividir. Faydaları ilə diqqət çəkən quru meyvələr arıqlamaq istəyənlər üçün təbii lif qaynağıdır. Bəs qurudulmuş meyvələrin faydaları nələrdir? Hansı quru meyvə nə üçün yaxşıdır? Təfərrüatlar...

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Rengin Özbay xüsusilə qış aylarında istehlak edilən quru meyvələrin liflə zəngin olduğu üçün həzm sisteminə dost olduğunu və xüsusilə pəhriz saxlayanlar üçün əvəzolunmaz qəlyanaltı alternativi olduğunu qeyd edib.

 “Qış ayları üçün hazırlanan ərik, gavalı, üzüm kimi quru meyvələr də kivi, papaya, ananas kimi tropik meyvələr kimi quru meyvələrə əlavə edilib. Qurutma prosesi qidaların qorunması üçün istifadə edilən ən qədim üsullardan biri olduğu üçün davamlılığını uzun müddət qoruyacaq və tərkibindəki suyun miqdarı az olduğu üçün qidanı xarab edəcək mikroorqanizmlər böyüyə və çoxala bilməz”, - deyə o bildirib.

Təzə meyvələrdəki 90 faiz su miqdarının 10-20 faizə endirilməsi ilə quru meyvələrin əldə edildiyini qeyd edən mütəxəssis qeyd edir ki, bu proseslə su miqdarı azalan tərəvəz və meyvələrin şəkər miqdarı artır və davamlılığı artır.

Qurutma prosesindən sonra C vitamini istisna olmaqla bütün minerallar qorunur, quru meyvələr yüksək antioksidan potensialı ilə orqanizmi ilk növbədə sərbəst radikallardan qoruyur.

Qurumağa ən uyğun meyvələr arasında alma, armud, gilas, gavalı, ərik, üzüm və tut, kivi, manqo, banan, çiyələk və ananasın olduğunu söyləyən Rengin Özbay, bu quru meyvələrin bir çox faydası olduğunu ifadə edərək, bunları söylədi: 

Armud qurusu; Vitaminlərlə çox zəngindir. Böyrəklərin nizamlı işləməsini təmin edir. Sidiyi bol edir. Böyrək qumu və daşlarının tökülməsinə kömək edir. Yüksək qan təzyiqini aşağı salır. O, qanı təmizləyir və bütün vəzilərin normal fəaliyyətini təmin edir.
Anemiyanı aradan qaldırır və qəbizliyin qarşısını alır. Əsəbləri sakitləşdirir. Zehni yorğunluğu aradan qaldırır. Susuzluğu yatırır. Tüpürcək ifrazını artırır. Hamilə qadınlarda qusmanı azaldır. Həzmsizliyi aradan qaldırır. Diabet xəstələri də yeyə bilər. Kompotu mədəsi zəif olanlar içməlidir. Yeməkdən əvvəl yeyilsə, faydası daha da artır.

Gavalı qurusu; Xüsusilə axşam saatlarında şəkəri az olan meyvələri istehlak etmək lazımdır. Qadınlar üçün qurudulmuş qara gavalı istehlak etmək faydalıdır. Çünki tərkibində çoxlu kalsium və D vitamini var. Ona görə də onun istehlakı sümük sağlamlığının ciddi şəkildə qorunması deməkdir. Bundan əlavə, gavalı tərkibindəki zəngin kalium və maqnezium minerallarına görə; Qan təzyiqi, qaraciyər, ürək və böyrəklər üçün faydalıdır.

Güclü antioksidantları ilə ürək xəstəlikləri və böhran riskini azaldan təsirə malikdir. Qan şəkərini aşağı salır. Xərçəngdən qoruyur və dərinin qocalmasının qarşısını alır.

Kivi qurusu; O, A və C vitaminləri ilə yanaşı, kalium, kalsium, dəmir və maqneziumla da çox zəngindir. Onun qida dəyəri də çox yüksəkdir. Tərkibindəki yüksək lif bağırsaqların işinə müsbət təsir edir, həzmi asanlaşdırır. Bu zaman qəbizliyin qarşısını alır. Qan təzyiqini tarazlaşdırır, qan təzyiqini və xolesterini aşağı salır.
İmmunitet sistemini gücləndirir, soyuqdəymə, qan azlığı və mədə xəstəlikləri üçün faydalıdır. Dərini də gözəlləşdirir.

Tut qurusu; Kalsium, dəmir, B1, B2 və C vitaminləri ilə zəngin olan tutun bir çox xəstəliklərə faydalı olduğu məlumdur. Ağ tut qızdırmasalıcı və sidikqovucu təsirə malikdir. Məlumdur ki, qara tutdan əldə edilən şərbət ağız və boğaz xəstəliklərinə müsbət təsir göstərir.

Manqo qurusu: Tərkibində yüksək A, C və E vitaminləri olan manqo sinirlərə, dəri gözəlliyinə və saçlara çox faydalı olmaqla yanaşı, qanı təmizləyir, həzmi sürətləndirir, güclü antioksidant olan qidalardan biridir.

Ərik qurusu; Qidalı və kaliumla çox zəngindir. Həzm problemləri üçün yaxşıdır; Stress və anemiyanın qarşısını alır. Tərkibindəki A vitamini sızanaq kimi dəri xəstəliklərinin qarşısını alır. Böyüməyə kömək edir, görmə funksiyalarını gücləndirir, diabetin inkişafının qarşısını alır və immunitet sistemini qoruyur. Kalium bütün əzələlərin və sinirlərin, xüsusən də ürək əzələlərinin yaxşı işləməsini təmin edir.

Ərik lifli meyvədir. Lifli qidaların qan şəkərinin balanslı şəkildə yüksəlməsini təmin etdiyi və bağırsaqda zərərli maddələrin qalma müddətini qısaltdığı üçün xərçəngin qarşısının alınmasında faydalı olduğu müəyyən edilmişdir.

Çiyələk qurusu; Qurudulmuş çiyələyin tərkibində çoxlu miqdarda fosfor və dəmir də var. C, B və K vitaminləri ilə də zəngindir.
Çiyələk orqanizmə güc verir, xolesterini aşağı salır və damarların tıxanmasının qarşısını alır. Bundan əlavə, çox yaxşı antioksidant olan çiyələk immunitet sistemini gücləndirir və xərçəngdən qoruyur.
Həzm sisteminin nizamlı işləməsi üçün çox faydalıdır.

Bağırsaq qurdlarını xaric edir və sidikqovucudur. Bağırsaq qurdlarını, sidikqovucu və zərərli maddələri orqanizmdən xaric edir, qanı təmizləyir, diş ətlərini gücləndirir və ağız qoxusunu aradan qaldırır, sakitləşdirici təsiri ilə təzyiqi aşağı salır və stressi azaldır, qızdırmanı salır, revmatizm və qaraciyər xəstəliklərinə xeyirlidir və dərini nəmləndirir.

Xəbər xətti