Kişmiş kulinariya, pəhriz və sağlam qəlyanaltı kimi istifadə edilən ən məşhur quru meyvələrdən biridir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, hansı kişmişin daha faydalı, qara və ya ağ olması sualı bir çoxlarını maraqlandırır. Hər bir növün xüsusiyyətlərini, tərkibini, sağlamlıq faydalarını, eləcə də aralarındakı əsas fərqləri nəzərdən keçirək.
Qara kişmişin faydaları
Qara kişmiş tünd üzüm sortlarından hazırlanır. Zəngin dadı, tünd rəngi və yüksək qida tərkibi ilə tanınır. Tərkibində:
Sinir sistemini dəstəkləyən B vitaminləri (B1, B2, B6) yaddaşı və konsentrasiyanı yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Vitamin C immunitet sistemini gücləndirən və dəmirin udulmasını təşviq edən təbii antioksidantdır.
Lif: həzmi yaxşılaşdırır, bağırsaqların fəaliyyətini normallaşdırır.
Antioksidantlar: bədəndə iltihablı proseslərin səviyyəsini azaldır, hüceyrə qocalmasını ləngidir.
Minerallar: kalium, maqnezium, dəmir, bor, kalsium, ürəyin, skelet sisteminin və əzələlərin fəaliyyətini təmin edir.
Qara kişmiş xüsusilə faydalıdır:
Ürək-damar sistemi. Qara kişmişin tərkibindəki kalium qan təzyiqini normallaşdırır, ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və aterosklerozun inkişaf riskini azaldır.
İmmunitet sisteminin gücləndirilməsi. C vitamini sayəsində bu qurudulmuş meyvə orqanizmin infeksiyalarla mübarizəsinə kömək edir.
Sümük sağlamlığı. Bor və kalsium sümük toxumasını gücləndirməyə və osteoporozun inkişafının qarşısını almağa kömək edir.
Həzmi yaxşılaşdırır. Lif bağırsağın işini stimullaşdırır, qəbizliyin qarşısını alır.
Artan enerji. Yüksək qlükoza və fruktoza tərkibi sayəsində qara kişmiş gücü tez bərpa edir, bu, idmançılar və fiziki əməklə məşğul olan insanlar üçün xüsusilə vacibdir.
Ağ kişmişin faydaları nələrdir?
Ağ kişmiş sultan kimi yüngül üzüm sortlarından hazırlanır. Qara kimi, tərkibi bir qədər fərqli olsa da, zəngin qida mənbəyidir. Ağ kişmiş çox miqdarda ehtiva edir:
Maddələr mübadiləsini və sinir sistemini dəstəkləyən B vitaminləri.
Maqnezium və kalium ürəyin işini normallaşdırmağa kömək edir.
Tez əmilən fruktoza və qlükoza enerji mənbələri.
Ağ kişmişin müsbət təsiri və xüsusiyyətləri
Təbii şəkər tərkibinə görə, ağ kişmiş əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran serotonin istehsalını təşviq edir.
Dişlərin və diş ətlərinin gücləndirilməsi. Bu növ kişmişin tərkibində kariyesin əmələ gəlməsinin qarşısını alan, dişləri və diş ətlərini gücləndirən birləşmələr var.
Diuretik fəaliyyət. Ağ kişmiş sidikqovucu təsir göstərir, bədəndən artıq mayenin çıxarılmasına kömək edir, şişkinliyi azaldır.
Niyə qara kişmiş daha faydalı hesab olunur?
İstənilən növ kişmiş mütləq əks göstərişlərə malik olmaqla yanaşı orqanizmə müsbət təsir göstərir, lakin qara rəng daha faydalı hesab olunur.
Ağ kişmiş və qara kişmiş arasındakı fərq nədir? Əsas fərq emal üsulu və tərkibindədir:
Kalori miqdarı: Ağ kişmiş adətən qara kişmişlə (100 qr üçün 264 kkal) daha yüksək kalorili məzmuna (100 qr üçün təxminən 270 kkal) malikdir.
Antioksidant tərkibi. Qara kişmişdə daha çox olur, bu da onları iltihabın və xərçəngin qarşısının alınması üçün daha faydalı edir.
Şəkərlərin miqdarı. Ağ kişmiş daha çox təbii şəkər ehtiva edir, buna görə də şəkərli diabet xəstələri tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir.
Qara kişmiş yüksək antioksidant tərkibinə və daha az kalorili olduğuna görə ağ kişmişdən bir sıra üstünlüklərə malikdir. Bu kişmişlərin istehsal olunduğu tünd üzümlərin tərkibində bədən hüceyrələrini sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyan fitonutrientlər var.
Tünd kişmiş də daha güclü antiinflamatuar təsirə malikdir, bu da onları xroniki xəstəlikləri və ya yüksək stress səviyyələri olan insanlar üçün əla edir.