Yaxşı qidalanma demans riskini azaldır

05:36 - 24 İyul 2024 - DİGƏR

Alimlər pəhrizdə olan hansı qidaların Alzheimer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək etdiyini açıqlayıblar.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, onların araşdrımaları xəstə və sağlam britaniyalıların 10 illik müşahidələrinə əsaslanır. İlk növbədə, yüksək səviyyədə "pis" xolesteroldan qaçınmaq və daha çox meyvə, qoz-fındıq və tərəvəz yemək tövsiyə olunur.

Britaniya alimləri 10 illik müşahidə və sınaqlardan sonra belə qənaətə gəliblər ki, mobil intellekt bizim pəhrizimizdən asılıdır.
Tədqiqatçılar gənclikdə istehlak edildikdə, qocalıqda koqnitiv qabiliyyətləri qorumağa kömək edəcək qidaların siyahısını tərtib ediblər.

Demans hallarının üçdə ikisi bədəndəki yüksək xolesterol səviyyələri ilə əlaqələndirilir. Onu azaltmaq üçün badam, arpa və yulaf yemək məsləhət görülür. Sonuncu xüsusilə "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmaqda və "yaxşı" xolesterol səviyyəsini artırmaqda təsirli olur.

Bundan əlavə, elm adamları yaşıl çayı şiddətlə tövsiyə edirlər, çünki o, Alzheimer xəstəliyini müşayiət edən tau protein dolaşıqlarını parçalayır.
Onlar həmçinin pəhrizinizə kələm və ispanaq kimi yarpaqlı tərəvəzləri, həmçinin portağal və xurma əlavə etməyi məsləhət görürlər. Sinqapurlu alimlərin fikrincə, meyvələrin müntəzəm istifadəsi yaşlı insanlarda depressiya riskini də azaldır.
 

Xəbər xətti