Düyü ilə birləşdirilməməsi lazım olan beş qida

07:05 - 13 Oktyabr 2025 - Cəmiyyət

Düyü bir çox qida ilə yaxşı uyğunlaşır, lakin bütün birləşmələr faydalı deyil.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, düyünün müəyyən maddələrlə səhv birləşməsi mədə narahatlığına, həzm problemlərinə və ya yeməyin qida dəyərinin azalmasına səbəb ola bilər.

Balanslaşdırılmış pəhriz saxlamaq və narahatlığın qarşısını almaq üçün düyü ilə hansı qidalardan qaçınmaq lazım olduğunu bilmək vacibdir.
Tanış ağ düyüdə kalium, fosfor, selen, manqan, mis, B vitaminləri, PP, amin turşuları, lif və s. Bu qidalar həzm və sinir sistemini, qan dövranını və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, toksinlərin xaric olmasına kömək edir və qan damarlarını təmizləyir. Onlar həmçinin dırnaqları gücləndirir və hətta dərinin qocalma prosesini ləngidirlər.

Ümumiyyətlə, düyü çox sağlamdır. Lakin onun yüksək kalorili tərkibi və glisemik indeksi mənzərəni korlayır.
Bu səbəbdən diyetoloqlar onu həftədə üç dəfədən çox olmayaraq yeməyi məsləhət görürlər. Və ağ düyüdən qəhvəyi düyü seçin - bu daha sağlamdır.
Ancaq hətta bu "düzgün" düyü bütün qidalarla birlikdə qida dəyərini saxlamır.

Plovun ətirli, ləzzətli dadına az adam müqavimət göstərsə də, ətlə düyü yemək olmaz. Tərkibində çoxlu miqdarda nişasta var və mədəyə çatan kimi böyük miqdarda mədə şirəsinin ifrazını tetikler.

Ət müxtəlif fermentlər tələb edir - proteini həzm edənlər. Buna görə düyü əvvəlcə həzm olunacaq, ət isə tam həzm olunmayacaq. Bu, protein çatışmazlığına və həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

Düyü bəzi tərəvəzlərlə də yaxşı getmir: badımcan, qaynadılmış gül kələm, turp və horseradish. Bu birləşmənin şişkinliyə səbəb olma ehtimalı yüksəkdir.
Göbələklər, balıqlar və dəniz məhsulları əla yoldaşlardır.
Brokoli, soğan, yerkökü, yaşıl noxud, balqabaq, xiyar və souslarla mükəmməl birləşir.
Siz həmçinin "şirin" plov hazırlaya bilərsiniz - quru meyvə ilə düyü.

Xəbər xətti