Çipslərin xərçənglə əlaqəsi

07:47 - 11 Mart 2025 - DİGƏR

Çipslərin zərəri haqqında hər kəs bilir, lakin çoxları onları yeməkdən imtina edə bilməz. Bundan əlavə, onlardan tez-tez istifadənin xərçəngə səbəb ola biləcəyi barədə şayiələr var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki,mütəxəssis Denis Romanov bizə bunun doğru və ya mif olduğunu danışıb.
Onkoloq çipslərdə ən çox rast gəlinən maddənin akrilamid kimi tanınan maddə olduğunu bildirdi. Yüksək temperaturda emal edildikdə nişastalı qidalarda görünür.

Tütün tüstüsünün tərkibində də böyük miqdarda olur. Ekspert əlavə edib ki, çips, kartof qızartması və digər bu kimi məhsullarda istehlak edilən akrilamid hələ də birmənalı olaraq kanserogen kimi tanınmayıb.

 "Amerikalı və qlobal sağlamlıq həmkarları bunu insanlar üçün potensial kanserogen adlandırmağa meyllidirlər, lakin qəti deyil. Məsələn, Britaniya ictimaiyyəti bunu faydalı hesab edərək, qəti şəkildə rədd edir. Amma britaniyalılar ümumiyyətlə pozğundurlar, zarafatların qəhrəmanıdırlar”, - Romanov bildirib.
O, həmçinin alimlərin akrilamidlə təcrübə apararaq onu siçanlara verdiyini və onlarda bədxassəli şişlərin əmələ gəldiyini qeyd edib. Lakin bu təcrübələr təmiz maddədən və ehtimal ki, böyük dozalarda istifadə edilmişdir. Onkoloq etiraf etdi ki, insan o qədər çox çips yeməli olacaq ki, mədəsi belə reaksiya versin.
Mütəxəssis bildirib ki, bu, zərərli qidadır, ondan sui-istifadə edildikdə, mədə-bağırsaq traktının xərçənginə səbəb olmursa, deməli, şübhəsiz ki, bu orqanların selikli qişasına mənfi təsir göstərir. Bundan əlavə, çiplər adətən duzlu olur və çox miqdarda duzlu qidalar da zərərlidir, deyə həkim əlavə edib.
Romanov qeyd edib ki, hazırda çipslərin tez-tez istehlakı ilə xərçəng arasında əlaqəni təsdiqləyən heç bir sübut yoxdur.

Xəbər xətti