Ramazan ayında oruc tutarkən nəzərə alınmalı olan bəzi məqamlar var ki, gün ərzində çox aclıq və susuzluq hiss etmədən rahat oruc tutmağınıza kömək edəcək.
İftarda və ya sahurda birdən çox yemək yemək həzm prosesində suya olan ehtiyacı artırır. Bu həm maddələr mübadiləsini yorar, həm də suya olan ehtiyacınızı artırır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Şükrü Can Gülşen mühüm məsləhətlər verib. Çay və qəhvə sidikqovucudur və həddindən artıq sidiyə səbəb olur. Bu, böyrəklərin və daxili orqanların suya ehtiyacını artırır.
Bundan əlavə, qəhvədə olan kofein və tein su tələb edən mikro əsas maddələrdir.
Bu, suya olan ehtiyacı artırır. Kola və şəkərli sərinləşdirici içkilər heç vaxt suyu əvəz edə bilməz. Amma insan maye qəbul etdiyi üçün su ehtiyacının ödənildiyini düşünür və su sərfiyyatını azaldır. Bu halda böyük səhvdir. Bu səbəbdən bu sərinləşdirici içkilər məhdudlaşdırılmalı və su istehlakı artırılmalıdır.
Ramazanda yemək vaxtları dəyişdiyindən insanlar çox su istehlak etməkdənsə, qida ehtiyaclarını ödəməyə çalışırlar. Amma su qidanın həzmində istifadə olunan mühüm maddədir. Bu səbəbdən iftarla sahur arasında ən az 2 litr su içilməlidir.
Tərkibində duz və yağ olan bitki və heyvan yağları, souslar və kremlər çox çətin həzm olunur. İstehlak etdiyimiz suyun çox hissəsi onların həzmində istifadə edildiyi üçün suya olan ehtiyacı artırır. İftarda məhdud miqdarda istehlak edilməlidir, sahurda isə qətiyyən deyil.
Duzun tərkibindəki natrium osmotik təzyiqdə rol oynadığından çoxlu su saxlayır. Bu səbəbdən suya olan ehtiyacı artırır, lakin suyun çox istifadəsinə imkan vermir. Bu səbəbdən duzlu qidalardan uzaq durmaq lazımdır.