Sağlam qidalanma təkcə çəki və rifahdan ibarət deyil. Həkimlər və gözəllik mütəxəssisləri yediyimiz qidalarla dərimizin görünüşü arasındakı əlaqəyə getdikcə daha çox diqqət yetirirlər. Bəs yemək həqiqətən üzünüzü dəyişə bilərmi, yoxsa bu, sosial medianın mifidir?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, amerikalı dermatoloq və Mount Sinai Xəstəxanasının (Nyu York) dermatologiya üzrə klinik tədqiqat direktoru Coşua Zayxner bəzi qidaların dəriyə necə yüngül rəng verə biləcəyini və bunun niyə təhlükəli olmadığını və bəzən hətta faydalı olduğunu izah edib.
Dərinin rəngi və beta-karotin
Bəzi tərəvəzlər, xüsusilə zəngin narıncı və ya sarı rəngə sahib olanlar, çox miqdarda beta-karotin ehtiva edir. Bu təbii antioksidantdır və sağlam dəri, görmə və toxunulmazlıq üçün xüsusilə vacib olan A vitamininin xəbərçisidir.
Ən "piqmentli" qidalar arasında:
yerkökü
balqabaq
şirin kartof
manqo
ərik
ispanaq və kələm (parlaq rəngdə olmasa da, beta-karotin də var)
"Mütəmadi olaraq beta-karotinlə zəngin olan çoxlu tərəvəz istehlak etdikdə, o, qanda toplanır və sonra dəridə çökür. Bu, dəriyə sarımtıl-narıncı rəng verə bilər, xüsusən də əllərinizin, ayaqlarınızın və üzünüzün ovuclarında. Amma bu, tamamilə təhlükəsiz və əksinə bir fenomendir", - həkim izah edir.
Karotinemiya
Bu təsirin hətta öz adı var - karotinemiya. Bu xəstəlik deyil və sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır. Dərinin tonu yalnız qanda beta-karotenin səviyyəsi adi normaları aşdıqda, adətən kök şirəsi və ya digər “karotin” məhsullarının gündəlik çox miqdarda istehlakı nəticəsində dəyişir.
Karotinemiyanı qaraciyər problemlərinə görə qanda bilirubinin səviyyəsinin yüksəlməsi nəticəsində yaranan sarılıq ilə qarışdırmaq olmaz. Sarılıq göz ağlarının saralmasına, karotinemiya isə yalnız dərinin saralmasına səbəb olur.
Bu effektin faydaları
Beta-karoten təbii antioksidant kimi çıxış edir, dərinin sərbəst radikallarla mübarizə aparmasına kömək edir, fotoyaşlanmadan qoruyur və hətta günəş radiasiyasından müdafiəni yaxşılaşdırır. Lakin o, SPF-ni əvəz etmir, ona görə də günəşdən qoruyucu vasitə olaraq qalır.
Bundan əlavə, tərəvəz və meyvələrlə zəngin pəhriz saxlayan insanların günəşdə və ya solaryumda qaralanlara nisbətən daha sağlam parıltı və daha parlaq dəri olur.
Nə qədər yerkökü həddən artıq çoxdur
Dərinin rəngini nəzərəçarpacaq dərəcədə dəyişdirmək üçün uzun müddət gündəlik kifayət qədər çox miqdarda karotin məhsulu istehlak etməlisiniz:
Bir həftə ərzində gündə 3-5 stəkan yerkökü suyu nəzərəçarpacaq dərəcədə karotinemiyaya səbəb ola bilər.
Normal bir pəhrizdə, hətta yerkökü və ya balqabağın gündəlik xidmətində belə heç bir risk yoxdur.
Dərinizin təbii rəngini necə bərpa etmək olar
Sadəcə karotin məhsullarının istehlakını azaldın və rəng 1-2 həftə ərzində yox olacaq.
Kifayət qədər su için və balanslı bir pəhriz saxlayın.
Rəng dəyişikliyi narahatlığa səbəb olarsa və ya daha uzun sürərsə, digər səbəbləri istisna etmək üçün həkimə müraciət edin.
Belə ki, gözəl dəri təkcə kremlərdən ibarət deyil. Yediyiniz şey xarici görünüşünüzə birbaşa təsir göstərir. Beləliklə, növbəti dəfə yerkökü salatı və ya bişmiş şirin kartof hazırlayarkən bilin ki, siz təkcə ləzzətli yemək deyil, həm də dəri rənginiz üzərində işləyirsiniz.