Qəhvə, süd və şirələr dərmanların təsirinə mane olur və zərərli ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, terapevt, mütəxəssislər xəbərdarlıq edib ki, dərman qəbul edərkən içkilərin səhv seçilməsi terapiyanın effektivliyinin azalmasına və əlavə təsirlərə səbəb ola bilər. Çay, qəhvə və enerji içkiləri kimi kofein tərkibli içkilər antidepresanlar, diabet və epilepsiya dərmanları, həmçinin hormonal agentlər qəbul edərkən prinsipcə kontrendikedir.
Onlar yuxusuzluq, taxikardiya və təzyiq artımına səbəb ola bilər, həmçinin dəmir və statinlər də daxil olmaqla bir sıra maddələrin udulmasını poza bilər.
Süd məhsulları, xüsusilə də süd, antibiotiklərin, hormonal və qeyri-steroid antiinflamatuar dərmanların udulmasına mane olur. Kalsium və zülallar aktiv komponentlərlə qarşılıqlı əlaqədə olur, terapiyanın effektivliyini azaldır.
Qazlı və mineral sular tərkibindəki karbon qazı və duzlarına görə antibiotiklərin, ağrıkəsicilərin və sakitləşdiricilərin təsirini zəiflədir, mədə mukozasını qıcıqlandırır.
Qreypfrut suyu qaraciyər fermentlərinin fəaliyyətini pozur və dərmanların, xüsusilə statinlərin, antidepresanların və kontraseptivlərin zəhərli dozalarının yığılmasına səbəb ola bilər.
Bitki mənşəli həlimlər də təhlükəlidir - məsələn, St John's wort hormonal dərmanların effektivliyini azaldır və dərmanların metabolizmasını dəyişdirir.
Bundan əlavə, antibiotiklər, analjeziklər və sedativlər qəbul edərkən spirt qəti qadağandır, çünki yan təsirləri artırır və nöbet və qaraciyərin zədələnməsinə səbəb ola bilər.