Unu necə düzgün saxlamaq olar?

07:00 - 24 İyul 2025 - Cəmiyyət

Un hər mətbəxin əsas məhsullarından biridir. Çörək bişirmək, çörək bişirmək, souslar, xəmir və bir çox başqa yeməklər hazırlamaq üçün istifadə olunur. Ancaq "quru" təbiətinə baxmayaraq, un xarab ola bilər və daha da pisi, qida zərərvericiləri orada yaşaya bilər.
Əgər siz nə vaxtsa bir kisə unda xırda böcəklər və ya “iplər”lə qarşılaşmısınızsa, bu məqalə sizin üçündür. 

Ucnoqta.az “Real Simple”yə istinadən məlumatları təqdim edir.

Niyə böcəklər unun içində görünür
Əsas günahkarlar istehsal və ya mağazada saxlama zamanı çantalara nüfuz edən un böcəkləri (həmçinin buğda kimi tanınır) və güvələrdir. İstilikdə, nəmlikdə və qaranlıqda aktiv şəkildə çoxalırlar. Bir çantadakı bir neçə sürfə belə bir mətbəx şkafının tam miqyaslı infestasiyasına çevrilə bilər.
Saxlama müddəti nə qədərdir?
Bir çox insanlar unun "əbədi" olduğunu düşünür. Əslində:
Kağız fabriki çantasında - 3 aya qədər, sonra xarab ola bilər və ya həşəratların yuvasına çevrilə bilər.
Hava keçirməyən bir qabda - 10-12 aya qədər.
Soyuducuda - 1 ilə qədər.
Dondurucuda - 2 ilədək və ya daha çox.
Bütün bu şərtlər lazımi saxlanmaya tabedir.
Unun xarab olduğunu necə başa düşmək olar
Turş, küf və ya kif qoxusu var.
Rəngini dəyişdi (sarı, boz, yaşıl olur).
Küplər və ya yaş topaklar var.
Böcəklər, pupalar və ya hörümçək torları görünür.
Ən azı bir məqam varsa, peşman olmadan atın.
Unu necə saxlamaq olar?
Onu orijinal çantasında qoymayın
Kağız torbalar nəmdən, havadan və ya həşəratlardan qorunmur. Üstəlik, kağız asanlıqla islana və ya cırıla bilər.
Hava keçirməyən konteynerə tökün
Sıx qapaqlı şüşə qablar
Toplu məhsullar üçün plastik qablar
Vakuumlu torbalar və ya konteynerlər
Un tökməzdən əvvəl hər hansı həşərat yumurtalarını öldürmək üçün 48 saat dondurun. Sonra qurudun və şkafda və ya dondurucuda saxlayın.
Sərin, quru və qaranlıq yerdə saxlayın
Günəş işığı və yüksək temperatur unun xarab olmasını sürətləndirir və bakteriya və göbələklərin inkişafına səbəb olur. İdeal yerlər:
mətbəx şkafı, sobadan mümkün qədər uzaqda
kiler
soyuducu və ya dondurucu
Soyuducuda və ya dondurucuda saxlanması
Soyuq oksidləşməni ləngidir və zərərverici sürfələri öldürür.
Unun yad qoxuları udmaması üçün qabı möhkəm bağladığınızdan əmin olun.
Unu dondurucudan çıxararkən, qabı açmazdan əvvəl otaq temperaturunda tam əriyənə qədər gözləyin. Əks halda, havadan gələn nəm unun səthində qatılaşacaq və xarab olacaq.
Həşəratların qarşısının alınması
Dəfnə yarpağı, sarımsaq və ya quru mixək istifadə edin. Sadəcə onları kabinetə və ya konteynerin içərisinə qoyun.
Şkafları ayda bir dəfə sirkə məhlulu ilə silin.
Köhnə unu təzə unun yanında saxlamayın.
Un əbədi qalmır və dadlı, təhlükəsiz yemək bişirmək istəyirsinizsə, bir neçə sadə qaydaya əməl edin:
Hava keçirməyən qabda saxlayın
Nəm, istilik və işıqdan çəkinin
Hər həftə çörək bişirmirsinizsə, dondurucu ən yaxşı dostunuzdur
İstifadə etməzdən əvvəl qoxusunu və görünüşünü yoxlayın
Bu addımları atdığınız zaman siz nəinki məhsulunuzu qoruyub saxlayacaqsınız, həm də şkafda korlanmış yeməyi və ya xoşagəlməz sürprizlər riskini aradan qaldıracaqsınız.

Xəbər xətti