Hamiləlik dövründə qidalanma həm ananın, həm də körpənin sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bəs hamiləlik zamanı düzgün qidalanma nə olmalıdır? Ət istehlak edərkən nələrə diqqət edilməlidir?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis doktor Hakan Bilgesoy, hamiləlik dövründə çiy və ya az bişmiş ət istehlakının ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça biləcəyini deyir. Toksoplazma kimi parazitlər aşağı və ya erkən doğuşa səbəb ola bilər. Həkim hamiləlik dövründə çiy və ya az bişmiş ət istehlakının ciddi risklərə diqqət çəkdi.
"Əgər toksoplazma, salmonella kimi parazitlər keçərsə, anada infeksiya yarana bilər. Bu da körpədə görmə, eşitmə və beyin inkişafında problemlər yarada bilər.
Ət ilə təmas olan səthlər risklidir
Toksoplazmozun təkcə ətdən deyil, yaxşı yuyulmamış meyvə-tərəvəzdən də keçə biləcəyini bildirən Bilgesoy, çiy ətlə təmasda olan bıçaq, kəsmə taxtası kimi səthlərin yaxşıca təmizlənməsi lazım olduğunu bildirib.
Ətə toxunduqdan sonra əllərin mütləq yuyulması lazım olduğunu vurğulayan Bilqesoy, “Hamilə qadınlar ət istehlak edərkən həkimlərinə müraciət etməli, yaxşı bişmiş və gigiyenik cəhətdən hazırlanmış məhsullara üstünlük verilməlidir.
Qurban bayramına xas təzə ət istehlakının ehtiyatla edilməsi lazım olduğunu bildirən Bilqesoy, "Təzə kəsilmiş ətlərin dərhal istehlak edilməsi həzm problemlərinə, hətta susuzluğa səbəb ola bilər. Bu da hamiləlikdə arzuolunmaz bir haldır. Ən az 1 gün soyuducuda dincələn və yaxşı bişmiş ətlərə üstünlük verilməlidir.
Diyetoloq Gül Uygun Karakulak bayramda qidalanmada tarazlığa diqqət çəkdi. Karakulak bildirir ki, ət çətin həzm olunan yeməkdir.
Təzə kəsilmiş ət istehlakdan əvvəl ən azı 24 saat soyuducuda dincəlməlidir. Porsiya nəzarəti edilməli və ətlə birlikdə bol göyərti istehlak edilməlidir. Ətin bişirilmə üsulunun sağlamlıq üçün də kritik olduğunu vurğulayan Karakulak, "Az bişməmiş ət bakteriya riski daşıyır. Həddindən artıq bişmiş ətdə və ya manqalda atəşə yaxın bişmiş ətdə kanserogen birləşmələr əmələ gələ bilər.
Mədə və kolon xərçənginə səbəb ola biləcək bu birləşmələrdən qorunmaq üçün ət ızgara, bişirmə və ya qaynadılma kimi sağlam üsullarla bişirilməlidir; manqalda bişirmə arasındakı məsafə 15-20 santimetr olmalıdır.
Su sərfiyyatına laqeyd yanaşmaq olmaz və gündə 2-2,5 litr su içilməlidir.