Bu qidalarla diqqət! Uşaqların zehni inkişafına mənfi təsir göstərir

06:25 - 19 Fevral 2025 - DİGƏR

Bu gün gərgin tempə görə uşaqların qida rasionunda getdikcə daha çox yer tutan qablaşdırılmış qidalar, tərkibindəki konservantlar, trans yağlar və rafine şəkərlər səbəbiylə beyin inkişafına mənfi təsir göstərə bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Uşaq Sağlamlığı və Xəstəlikləri mütəxəssisi dr. Nur Köprülü Çelikkaya uşaqların qidalanma vərdişlərinin onların zehni inkişafına birbaşa təsir etdiyini ifadə edərək, xüsusilə qablaşdırılmış qidaların uzun müddətdə ciddi mənfi təsirləri ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.

Qablaşdırılmış qidalarda olan əlavələr, süni dadlandırıcılar və həddindən artıq şəkərin diqqət əskikliyinə, öyrənmə çətinliyinə və yaddaş problemlərinə səbəb ola bilər.

Çelikkaya qablaşdırılmış qidaların bəzi mənfi təsirlərini belə sıraladı: "Diqqət çatışmazlığı və hiperaktivlik pozuqluğu (DEHB) riskini artırır: Süni dadlandırıcılar, rəngləndiricilər və konservantlar uşaqlarda konsentrasiya problemlərinə səbəb ola bilər. 

Yaddaş itkisinə səbəb ola bilər: Tərkibində təmizlənmiş şəkər və yüksək fruktoza olan qidalar uzun müddətli öyrənmə qabiliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Bağırsaq sağlamlığını pozaraq beyin funksiyalarına təsir edir: Beyin-bağırsaq əlaqəsinin güclü olduğu elmi şəkildə sübut edilmişdir. Qablaşdırılmış qidalarda olan əlavələr bağırsaq florasını poza, serotonin istehsalını azalda və zehni funksiyalara mənfi təsir göstərə bilər.
Bu, piylənmə və metabolik problemlərə gətirib çıxarır: Uşaqlıqda həddindən artıq işlənmiş qidaların istehlakı sonrakı həyatda insulin müqaviməti və diabet kimi problemlərə yol aça bilər.

Xəbər xətti