Soyuq mövsümdə tez-tez içdiyimiz məşhur zəncəfil çayı təkcə faydalı deyil, həm də təhlükəli xüsusiyyətlərə malik ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, buna görə də, zəncəfil, bizim sevimli soyuqdəymə vasitəsimiz və ləzzətli aromatik müalicəmizin istehlakı ilə bağlı mümkün risklərdən xəbərdar olmaq vacibdir. Həkimlər bu ədviyyatlı kökün əvvəllər düşünmədiyimiz qaranlıq tərəfini aşkar edirlər.
Bəs zəncəfil düzgün istifadə edilmədikdə niyə sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər? Bu suala qastroenteroloq və terapevt Nikita Xarlov cavab verir. O, zəncəfildən istifadə edən bir çox xalq müalicəsinin bütün faydalı xüsusiyyətlərinə baxmayaraq, təhlükəli ola biləcəyini vurğulayır.
Məsələn, bəzən insanlar xəstə olanda çox sürtgəcdən keçirilmiş zəncəfil istehlak edirlər ki, bu da orqanizmdə artıqlığa səbəb olur və pankreatitin kəskinləşməsi, boş nəcis və ya qarın ağrısı kimi ciddi problemlər yaradır. Bundan əlavə, zəncəfil qanı incələşdirə bilər, bu da həmişə faydalı deyil.
Xüsusilə qeyd etmək lazımdır ki, zəncəfildən istifadə hamilə qadınlar üçün tövsiyə edilmir. Hər bir zəncəfil kökünün özünəməxsus maddələr konsentrasiyası var, ona görə də onu istehlak edərkən diqqətli olmaq vacibdir.
Bu məhsulun həddindən artıq dozası xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.