Son tədqiqatlar göstərdi ki, sağlam hesab edilən bəzi qidalarda qurğuşun kimi təhlükəli ağır metallar ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, tibdə 40 ildən artıq təcrübəyə malik olan infeksionist və dietoloq Svetlana İşçenko qida məhsullarında ağır metalların təhlükəsi ilə bağlı narahatedici məsələ qaldırır.
Tərkibində ən çox ağır metal olan bu məhsullardan biri də ton balığıdır. Bu balıq pəhrizlərdə məşhur olsa da, qurğuşun və digər təhlükəli metalların mənbəyi ola bilər. Maraqlıdır ki, dəniz dibinin dibində yaşayan balıqlar ən çox zəhərli maddələr toplayır və onları insanlar tərəfindən yeyilmək üçün özləri ilə aparırlar.
Ağır metal daşıyıcısı kimi müəyyən edilən ikinci məhsul tünd şokolad idi. Doktor İşçenkonun tövsiyəsi onun pəhrizdən tamamilə çıxarılmasını istisna etmir, lakin istehlak miqdarına nəzarət etməyə çağırır. Gündə bir parça tünd şokolad sağlamlıq üçün təhlükəsiz ola bilər.