Banan becərən ilk insanlar 7000 ildən çox əvvəl Cənub-Şərqi Asiyanın sakinləridir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, ən çox yayılmış meyvələrdən birinə çevrilərək əhali arasında populyarlıq qazandılar. Maraqlıdır ki, 20-ci əsrin əvvəllərində banan lüks idi və indikindən baha başa gəlirdi.
Yaşıl bananlar ilk baxışdan daha az cəlbedici görünə bilər, lakin məlum olur ki, onların tərkibində qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən davamlı nişasta var.
Yetişmiş bananlar üçün, yetişmə davamlı nişastanın sadə şəkərlərə parçalanmasına səbəb olur və onları şirin və asan həzm edir. Bununla belə, onların daha yüksək glisemik indeksə malik olduğunu xatırlamaq lazımdır, bu da onları diabetli insanlar üçün çox faydalı etmir.
Nəhayət, dəridə tünd ləkələri olan çox yetişmiş bananlarda daha çox qlükoza və antioksidant var, bu da orqanizmin qidanı daha tez həzm etməsinə və əhval-ruhiyyənin yaxşılaşmasına kömək edir. Onlar həmçinin immunomodulyator xüsusiyyətlərə malikdirlər və stresslə mübarizə aparmağa kömək edirlər.
Beləliklə, seçim sizindir: şəkər səviyyəsini saxlamaq və bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırmaq üçün yaşıl banan, sürətli enerji mənbəyi üçün sarı və ya əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaq və streslə mübarizə aparmaq üçün çox yetişmiş banan.