Bu şəxslərə kələm yemək olmaz: faydaları və zərərləri

07:23 - 20 Fevral 2025 - Cəmiyyət

Kələm yalnız dadlı və qidalı bitki deyil, həm də vitamin və mineralların əsl anbarıdır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qədim dövrlərdə kələmdən asma xəstəliyinin müalicəsi kimi istifadə edilirdi. Onun suyu baş ağrılarından qurtulmağa və spirtli içki qəbul etdikdən sonra intoksikasiyanı azaltmağa kömək etdi.

Kələmin faydaları
Kələmdə yüksək miqdarda A, B1, B2, B6, C, E, PP və U vitaminləri, həmçinin sağlamlığın qorunması üçün zəruri olan makro və mikroelementlər var. Bu məhsuldan hətta az miqdarda istehlak etmək immunitet sistemini gücləndirməyə və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Həmçinin, kələmin tərkibindəki lif artıq çəki ilə mübarizədə və maddələr mübadiləsini normallaşdırmaqda əla köməkçidir. Tərəvəzin bir hissəsi olan tartar turşusu yağ yığılmasının qarşısını alır və qan şəkərinin səviyyəsini idarə edir.

Kələm kimə zərərlidir?
Bütün faydalarına baxmayaraq, kələm mədə-bağırsaq xəstəlikləri, xüsusilə xoralı patologiya və qastrit olan insanlar tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir. Həmçinin şəkərli diabet xəstələrinə kələm yemək tövsiyə edilmir, çünki o, qanda qlükoza səviyyəsini artıra bilər.

Xəbər xətti