Məlum olub ki, hər gün bir fincan çaya yarım yağlı süd əlavə etmək depressiya və narahatlıq riskini xeyli azalda bilər.
Bu gün psixi sağlamlıq fərdlərin ümumi həyat keyfiyyətinə böyük təsir göstərir.
Anksiyete və depressiya kimi psixi sağlamlıq problemləri bütün dünyada milyonlarla insanı təsir edən ümumi xəstəliklərdir. Sağlam həyat tərzinin mənimsənilməsi psixi sağlamlığın dəstəklənməsində mühüm rol oynayır. Xüsusilə, qidalanma vərdişləri, fiziki fəaliyyət və stressin idarə edilməsi kimi elementlər psixi sağlamlığın qorunmasında mühüm amillər kimi önə çıxır. Bu kontekstdə bəzi qida və içkilərin əhval-ruhiyyəyə təsiri son illərdə daha çox diqqət çəkir.
Ucnoqta.az hürriyete istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniyada aparılan böyük bir araşdırma, müntəzəm olaraq az yağlı süd istehlak edən şəxslərin süd içməyənlərə nisbətən narahatlıq pozğunluğu diaqnozunun üçdə bir nisbətində daha az olduğunu göstərdi.
Onlar həmçinin depressiyadan 16 faiz daha az əziyyət çəkirdilər. Araşdırmada vurğulanır ki, yarım yağlı südün qoruyucu təsiri tam yağlı və yağsız süddən daha çoxdur.
Bununla belə, vegan pəhrizində olan şəxslər üçün narahatlıq doğuran bir vəziyyət var. Soya və ya yulaf südü kimi süd alternativlərini istehlak edənlərin narahatlıq və ya depressiyadan əziyyət çəkmə ehtimalının daha çox olduğu ifadə edilmişdir.
Çindəki Cənubi Tibb Universitetinin tədqiqatçıları yarı yağsız südün yağ turşusu profilinin beyinə müsbət təsir etdiyini, “xoş hiss” hormonları serotonin və dopamin səviyyəsini artırdığını söyləyirlər.
Bu tapıntılar həmçinin pəhriz müdaxilələri üçün yeni ümidlər təklif edir. Hətta qeyd olunur ki, hər gün bir stəkan çaya yarım yağlı süd əlavə etmək çox effektlidir.
Araşdırma 13 il ərzində izlənilən 357 568 nəfər üzərində aparılıb. Bu müddət ərzində 13 065 nəfərdə depressiya, 13 339 nəfərdə isə narahatlıq aşkar edilib.
Yarı yağlı süd içənlərin depressiyaya məruz qalma ehtimalı süd içməyənlərə nisbətən 16 faiz, yarım yağlı süd içənlərdə isə narahatlıq riski 29 faiz daha azdır.
Tam və ya tam yağlı süd məhsullarının istehlakının narahatlıq riskini azaltdığı aşkar edilmişdir, lakin depressiya riskinə təsir etmir. Süd məhsulları istehlak etməyən fərdlərin hər hansı bir süd məhsulu istehlak edənlərə və heç istehlak etməyənlərə nisbətən daha çox narahatlıq və ya depressiya diaqnozu qoyulduğu aşkar edilmişdir. Tədqiqat müəllifləri bu əlaqələrin daha möhkəm qurulması üçün əlavə araşdırmalara ehtiyac olduğunu bildirərək, süd istehlakının psixi sağlamlığa təsirini araşdırmaqda davam etdiklərini vurğuladılar.