Qəhvə: Dost yoxsa düşmən? Faydalar, zərərlər və …

09:14 - 2 Oktyabr 2025 - MARAQLI

Bir çoxları qəhvəyə müxtəlif xassələri aid edir, lakin onun orqanizmə təsiri ilk növbədə mülayimliklə müəyyən edilir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Mariya Tolstova izah edir ki, gündə 3-4 fincan qəhvə əhəmiyyətli faydalar verə bilər, bu həddi aşmaq isə sağlamlıq üçün ciddi risklər yarada bilər.

Həkim Mariya Tolstova mütəmadi olaraq qəhvə istehlakının sağlamlığa faydalı təsir göstərə biləcəyini, lakin istehlak edilən miqdarın izlənilməsinin vacib olduğunu bildirib.
Həkimlərin tövsiyələrinə görə optimal miqdar gündəlik 3-4 fincan təbii qəhvədir. Ancaq bu dozanın aşılması, xüsusən də ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün bədənə mənfi təsir göstərə bilər.

Tolstova kofenin normada içilməsinin vacibliyini vurğuladı, çünki həddindən artıq istehlak ürək döyüntüsünün artması, qan təzyiqinin artması, hipertoniya və aritmiya xəstələrinin vəziyyətinin pisləşməsi kimi xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, içki miyokard infarktı və ya vuruşu olan xəstələr üçün kontrendikedir. Bununla belə, orta miqdarda istehlak edildikdə, qəhvə beyin fəaliyyətini stimullaşdırır, diqqəti artırır və rifahı yaxşılaşdırır.

Xəbər xətti