Axşam saat 5-dən sonra gündəlik kalorilərin 45% -dən çoxunu istehlak etmək, insanın çəkisindən və bədən yağından asılı olmayaraq, qlükoza səviyyəsinin artması və sağlamlığa zərərli təsirləri ilə əlaqələndirilir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu “Nutrition & Diabetes” jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Bəzi araşdırmalar göstərir ki, axşam yeməyini gec yemək kilo alma riskinizi artırır.
Lakin bu, əsasən bütün günü ac qalan insanın daha çox kalorili qidalara üstünlük verməsi və daha az doyma hissi ilə bağlıdır.
Yeni tədqiqatda 50-70 yaş arası 26 nəfər iştirak edib. Onlar artıq çəki və ya obez idilər və prediabet və ya 2-ci tip diabetdən əziyyət çəkirdilər.
İştirakçılar iki qrupa bölündülər: axşamdan əvvəl ən çox kalori qəbul edənlər və axşam saat 5-dən sonra kalorilərinin 45%-ni qəbul edənlər.
İki qrup gün ərzində eyni sayda kalori və eyni qidaları qəbul etmiş, lakin bunu fərqli vaxtlarda etmişlər. İştirakçılar öz yeməklərini real vaxt rejimində qeyd etmək üçün mobil proqramdan istifadə ediblər.
Gec axşam yeməyi qrupunda qlükoza udulması daha pis olub. Axşam saatlarında daha çox karbohidratlar və yağlar qəbul etdilər. Bu, gec nahar yeməyin qeyri-sağlam qidalara olan həvəsi artıra biləcəyini təsdiqləyir.
Alimlər belə izah ediblər: "Orqanizmin gecələr qlükozanı metabolizə etmək qabiliyyəti məhduddur, çünki insulin ifrazı azalır və bizim hüceyrələrimizin bu hormona həssaslığı gecə-gündüzlə uzlaşan sirkadiyalı ritm səbəbindən azalır".
Nəticələr göstərə bilər ki, yemək vaxtı gün ərzində istehlak edilən kalorilərin sayından asılı olmayaraq qlükoza mübadiləsinə təsir göstərə bilər.
Bununla belə, iştirakçıların sayının az olmasını və onların sağlamlıq problemlərini nəzərə alsaq, nəticələr qəti hesab edilə bilməz.