Çərəz ürək-damar sağlamlığını qoruyur

06:08 - 20 Noyabr 2024 - DİGƏR

Dünyada qurudulmuş meyvələr və qoz-fındıq üzrə ən yüksək məsləhət platforması olan Beynəlxalq Qoz və Quru Meyvə Şurası (INC) qoz-fındıqların ürək-damar sağlamlığına faydaları ilə bağlı yeni araşdırma dərc edib.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, tədqiqat açıq şəkildə göstərir ki, qoz istehlakı müxtəlif sağlamlıq vəziyyətləri olan yetkinlərdə qan lipidlərinə müsbət təsir göstərə bilər.
Bu tapıntıların artıq çəki/piylənmə, hipertoniya və dislipidemiya kimi sağlamlıq vəziyyətlərinin, eləcə də ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması və müalicəsi üçün əhəmiyyətli ola biləcəyi ifadə edilir.

Badam, Braziliya qozu, anakardiya, fındıq, makadamiya, pekan, şam qozası, püstə, qoz və yerfıstığı da daxil olmaqla müxtəlif qoz-fındıqların qan lipid nəticələrinə təsirini qiymətləndirən 113 araşdırma təhlil edilmişdir. Orta gündəlik doza gündə 45,5 qram qoz olaraq təyin edilmiş və bu doza qoz-fındıq istehlak etməyən qrupla müqayisə edilmişdir.

Tapıntılar göstərdi ki, ümumi qoz istehlakı ümumi xolesterin və LDL (pis) xolesterin, trigliseridlər və apolipoprotein B-də orta dərəcədə azalma ilə nəticələnib.
Tədqiqatçılar qoz istehlakının böyüklərdə qan lipidlərinə müsbət təsir edərək ürək-damar riskini azaltmağa kömək etdiyini qeyd ediblər.

Xəbər xətti