Şəkərli içkilər şəkərli qidalardan 2 dəfə tez diabet riskini artırır

06:04 - 2 İyun 2025 - DİGƏR

Soda, enerji barları və meyvə şirələri, tərkibində təbii şəkər olan qida məhsullarından daha çox 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu, Advances in Nutrition jurnalında dərc olunan Brigham Young Universitetinin tədqiqatçılarının gəldiyi nəticədir.

Elmi qrup müxtəlif ölkələrdən olan 500 mindən çox insanın qida rasionunu tədqiq edərək mühüm nəticəyə gəlib: qidanın tərkibində olan şəkərin mənşəyi və növü diabetin inkişaf ehtimalında müəyyənedici rol oynayır.

Məsələn, yalnız bir standart 350 ml şirin içkinin gündəlik istehlakı diabet riskini 25% artırır. Maraqlıdır ki, təbii meyvə şirələri, hətta 100%, o qədər də təhlükəsiz olmadığı ortaya çıxdı: gündəlik sərxoş olan 240 ml stəkan şəkərli diabet riskini 5% artırır.

Alimlər vurğulayırlar ki, söhbət mütləq rəqəmlərdən yox, müqayisəli risk artımından gedir. Diabetin ilkin inkişaf riski 10% olarsa, gündə dörd porsiya şəkərli içkilər onu 20%-ə qədər artıra bilər.

Tədqiqatçıların fikrincə, şəkərli içkilərin əsas problemi onların tərkibindəki şəkərlərin sərbəst formada olması, tez sorulması və qanda qlükoza səviyyəsinin sürətlə artmasına səbəb olmasıdır. Bu, qaraciyərdə əlavə bir yük yaradır, yağların çökməsinə və insulin müqavimətinin inkişafına kömək edir.

Bunun əksinə olaraq meyvə, süd məhsulları və tam taxıl kimi təbii məhsulların tərkibində olan şəkərlər lif, zülal və yağlarla birlikdə orqanizmə daxil olur ki, bu da onların sorulmasını ləngidir və maddələr mübadiləsinə mənfi təsirini azaldır.

Xəbər xətti