Alimlər portağalların depressiyanı azaltmağa necə təsir etdiyini kəşf ediblər. Tədqiqatlar göstərir ki, bağırsaq və beyin bir-birinin sağlamlığına təsir göstərir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, BMC Microbiome jurnalında dərc edilən bir araşdırma sitrus meyvələrinin istehlakı ilə depressiyaya düşmə riski arasında əlaqə tapıb.
Alimlər hər gün portağal yeməyə başlamaqla depressiyaya düşmə riskinin azalda biləcəyini irəli sürüblər.
Qeyd etmək lazımdır ki, depressiyaya təsir edən bir çox amil var və bir portağal yemək zehni vəziyyətinizə çox da təsir etməyəcək.
Mütəxəssislər 32500-ə yaxın qadın və 300-dən çox kişidən öz pəhrizləri və sağlamlıqları haqqında ətraflı məlumat paylaşan məlumatları təhlil ediblər.
Daha sonra elm adamları bu məlumatı nəcis nümunələri ilə birlikdə iştirakçıların bağırsaq mikrobiomları haqqında daha çox məlumat əldə etmək üçün istifadə etdilər.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, sitrus meyvələrinin gündəlik istehlakı depressiyaya düşmə riskini təxminən 20% azaldır. Eyni assosiasiya digər meyvə və ya tərəvəzlərdə tapılmayıb.
Alimlər həmçinin müəyyən ediblər ki, sitrus meyvələri ilə qidalanan insanların bağırsaq mikrobiomunda tapılan Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) bakteriyası depressiyadan əziyyət çəkməyən insanlarda daha çox olur.