Qidaları soyuducuda necə saxlamaq lazımdır: Faydalı məsləhətlər

08:55 - 5 Fevral 2025 - MARAQLI

Yeməkləri soyuducuda saxlamaq ilk baxışdan göründüyü qədər asan deyil. Süd məhsullarını, ətləri və ya tərəvəzləri saxladığınız yer təkcə yeməyin təzəliyinə deyil, həm də yeməyinizin təhlükəsizliyinə təsir göstərir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, “Martha Stewart” nəşri soyuducuda qidaların düzgün saxlanması ilə bağlı məsləhətlərini hazırlayıb.

Soyuducunuzu mütəşəkkil saxlamaq təkcə həyatınızı asanlaşdırmır, həm də qidanın çarpaz çirklənməsinin qarşısını alır və bu, sağlamlıq problemlərindən qaçmağa kömək edir. İlk mövcud rəfə sadəcə bir blok pendir atmaq və ya hər hansı mövcud küncə şirə qoymaq cazibədar olsa da, təsadüfi saxlama yeməyin xarab olmasına və tullantıların artmasına səbəb ola bilər.

Bunun baş verməməsi üçün soyuducuda yeməyin saxlanması üçün əsas qaydaları bilmək və düzgün temperatur şəraitini saxlamaq vacibdir. Soyuducunuzu təşkil etməyə başlamazdan əvvəl onun istədiyiniz temperatura qoyulduğundan əmin olun. Əksər mağazalarda tapıla bilən məişət termometrindən istifadə etmək tövsiyə olunur. Soyuducunun temperaturu 4°C və ya aşağı müəyyən edilməlidir. Bu, qidada ola biləcək mikrobların böyüməsini ləngidir.

Üst rəflər: yeməyə hazır qidalar üçün idealdır.
Üst rəflər soyuducunun ən rahat və asanlıqla əldə edilə bilən yerlərindən biridir. Bu, istehlakdan əvvəl bişirilmə və ya əlavə emal tələb etməyən qidalar üçün əla yerdir. Onlar qalıqları və yeməyə hazır qidaları saxlamaq üçün ən uyğundur.
Bu məhsullara aşağıdakılar daxildir:
Souslar, qalıq pizza, salatlar, tez yeməyi planlaşdırdığınız hazır yeməklər
Orta rəflər: süd sahəsi
Orta rəflər temperaturun ən sabit olduğu yerdir. Məhz buna görə də temperaturun dəyişməsinə xüsusilə həssas olan süd məhsullarının burada saxlanması tövsiyə olunur.
Orta rəflərdə nə saxlamaq lazımdır:
Süd, qatıq, pendir, yumurta
Soyuq qidaların xarab olmasına səbəb olan mikroorqanizmlərin inkişafını ləngidir, ona görə də süd məhsulları daha uzun müddət təzə qalacaq.
Aşağı rəflər: çiy ət, quş əti və balıq üçün
Soyuducunun alt rəfləri temperaturun ən aşağı olduğu yerdir. Çiy ət, quş əti və balıqların tez xarab olmasının qarşısını almaq üçün bura ən yaxşı yerdir.
Çiy ət və quş ətinin alt rəflərdə saxlanması çarpaz çirklənmə riskini azaldır, çünki ət şirəsi digər qidaların üzərinə damcılamayacaq.
Meyvə və tərəvəz rəfləri: rütubətə nəzarət
Çıxarılan rəflər tərəvəz və meyvələrin saxlanması üçün xüsusi olaraq hazırlanmışdır. Onlar qidanın daha uzun müddət təzə qalmasına imkan verən optimal rütubət səviyyəsini saxlamağa kömək edir.
Aşağı rütubət
Çoxlu etilen istehsal edən meyvə və tərəvəzlər (yetişməyə kömək edən qaz) aşağı rütubətli çekmecedə saxlanmalıdır. Bunlara daxildir:
Qovun, şaftalı, avocado, kivi, alma, armud
Bu qutudakı hava axını, yetişmə prosesini yavaşlatan artıq etilenin çıxarılmasına kömək edir.
Yüksək rütubət
Etilenə həssas olan tərəvəz və meyvələr vaxtından əvvəl xarab olmamaq üçün yüksək rütubətli çekmecedə saxlanmalıdır. Bunlara daxildir:
çiyələk, brokoli, pomidor, bibər, xiyar, balqabaq, şirin kartof
Bu rəf tamamilə qapalıdır ki, bu da nəm itkisinin qarşısını alır və yeməyin daha uzun müddət təzə qalmasına imkan verir. Soyuducunuzda rütubətlə idarə olunan çekmece yoxdursa, sadəcə olaraq yüksək etilen səviyyəsi olan meyvə və tərəvəzləri qaza həssas olanlardan ayrı saxlayın.
Soyuducu qapısı: souslar və içkilər üçün
Qapı soyuducunun ən isti hissəsidir, çünki burada temperatur daim açılıb-bağlandığı üçün tez-tez dəyişir. Buna görə də, bu zona temperaturun dəyişməsinə davamlı olan məhsullar üçün daha uyğundur.
Qapıda nə saxlamaq lazımdır:
Ketçup, xardal, mayonez, salat sarğıları, şüşə su, qazlı içkilər

Xəbər xətti