Diyetoloq Marina Jigulskaya bədənin qəhvəyə necə reaksiya verdiyini diqqətlə izləməyə çağırıb. Onun sözlərinə görə, içkidən tamamilə imtina etmək qərarı fərdi qaydada qəbul edilməlidir.
Ucnoqta.az bildirir ki, mütəxəssis vurğulayır ki, xoşagəlməz hisslərin - sürətli ürək döyüntüsü, narahatlıq və ya digər narahatlıq - sağlamlığınıza diqqət yetirmək və həkimə müraciət etmək üçün bir siqnaldır.
Dözümlü olarsa, səhər və ya günortadan sonra bir fincan qəhvə ümumiyyətlə zərərsizdir.
Jigulskaya izah edir ki, qəhvə zülallar, lipidlər, karbohidratlar, mikroelementlər və bioaktiv komponentlərdən ibarətdir, kofein isə stimullaşdırıcı təsir göstərir.
Kofeinin parçalanma sürəti genetikadan və qaraciyər funksiyasından asılıdır. Bəzi insanlar kofeini tez metabolizə edir və təsiri demək olar ki, hiss olunmur, digərləri isə daha yavaş metabolizə edir ki, bu da uzun müddət davam edən həyəcan və narahatlığa səbəb ola bilər.
Diyetoloq Toronto Universitetinin araşdırmasına da istinad edib: sürətli metabolizmə malik insanlarda orta dərəcədə qəhvə istehlakı (gündə 1-3 fincan) infarkt riskini azaldır, metabolizmi yavaş olanlarda isə gündə iki stəkandan çox içmək ürək-damar riskini artırır.
Qəhvədən sonra ürək dərəcəsinin artması və ya narahatlığın artması həmişə dözümsüzlüyü göstərmir.
Bəzən belə reaksiyalar ürək-damar və ya metabolik problemlərin əsas əlamətidir. Belə hallarda kofe sadəcə olaraq pilləkənlərə qalxma kimi adi fəaliyyətlər zamanı da özünü göstərə biləcək problemlərə “işarə” verir.