Portağal qabığının faydaları

09:26 - 3 Sentyabr 2025 - Cəmiyyət

Portağal şirəli dadı, vitamin zənginliyi və şübhəsiz sağlamlıq faydaları ilə qiymətlidir. Bir stəkan təzə sıxılmış portağal suyu demək olar ki, bütün gün enerji verir. Portağal qabığında çoxlu miqdarda efir yağları, vitaminlər və mikroelementlər var. Ancaq bir qayda olaraq, biz buna laqeyd yanaşırıq. Bəzi insanlar portağalları həqiqətən sevirlər, amma qabıqlarını soymağı sevmirlər. Və tamamilə boş yerə. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, portağal qabığı müxtəlif yollarla istifadə edilə bilər.

Bişirmə zamanı portağal qabığı
Zövq
Portağal qabığını yeməkdə istifadə etmək ağla gələn ilk şeydir. Onu istifadə etməyin bir neçə yolu var, lakin ilk növbədə onu hazırlamaq lazımdır. Ən kiçik sürtgəcdə qabığı rəndələyin. Ağ pulpa toxunmamaq üçün bunu etməyə çalışın. Bizə yalnız ən incə narıncı təbəqə lazımdır. Çörək məmulatlarına, desertlərə, souslara, marinadlara, çaya əlavə edin və ya portağal şəkərini hazırlayın.

Portağal şəkəri
Hər kəs "Adıge" və ya sarımsaq duzunu bilir və ya eşitmişdir. Portağal şəkəri daha az tanınır. Və tamamilə boş yerə. İsti ədviyyatla eyni prinsipə uyğun hazırlanır. Yalnız duz əvəzinə - şəkər tozu, sarımsaq yerinə isə portağal qabığı. Təzə və ya qurudulmuş. Zest şəkərlə qarışdırın, dəmləyin, sonra çörəkçilik, çay və ya qəhvə üçün istifadə edin.

Portağal siropu
Portağal qabığını şəkərlə suda qaynadın. Yaranan aromatik şərbəti kokteyllər və islatma tortları üçün istifadə edin.

Şəkərlənmiş portağal qabıqları
Portağal şərbətinin hazırlanması prosesində dadlı şəkərli meyvələr də hazırlaya bilərik. Portağal qabığını kvadratlara və ya zolaqlara kəsin, şəkər siropunda qaynadın. Şərbəti ayrı bir qaba tökün, nə vaxtsa ehtiyacımız olacaq. Şəkərli meyvələri sobada qurutun.

Yağ və ya sirkə üçün ətirli
Bitki yağı və ya sirkəyə bir az qurudulmuş ləzzət əlavə edin və bu ədviyyatlar kəskin sitrus ləzzəti alacaq.

Portağal likörləri
Çay və ya portağal qabığının infuziyası ilə hər şey aydındır. Qaynar su tökün, dəmləyin və dadından həzz alın. Qabıqların üzərinə araq və ya başqa bir spirtli məhsul tökərək daha güclü portağal likörü də hazırlaya bilərsiniz.

Gündəlik həyatda portağal qabığı
Hava təravətləndiricisi
Portağal qabığını darçın və mixək ilə qaynadın, sərinləyin və yaranan mayeni bir sprey şüşəsinə tökün. Sprey, otağı xoş ətirlə doldurun. Mayenin daha uzun müddət dayanması üçün ona bir az araq əlavə edə bilərsiniz.

Aromatik ağcaqanad geli
Bizə bir stəkan su, 2 xörək qaşığı jelatin, eyni miqdarda duz lazım olacaq ki, qarışığın kiflənməməsi və portağal qabığı olmasın.
Jelatini isti suda həll edin, duz və əzilmiş portağal qabıqlarını əlavə edin. Təsiri artırmaq üçün bir neçə damcı efir yağı əlavə edə bilərsiniz. Yaranan mayeni bir bankaya tökün, sərinləyin və içəridə açıq buraxın. Efir yağları tədricən buxarlanacaq, məkanı aromatlaşdıracaq və ağcaqanadları dəf edəcək.
Yeri gəlmişkən, siz portağal qabıqlarını ağcaqanad kovucu kimi istifadə edə bilərsiniz - sadəcə onları dərinin açıq nahiyələrinə sürtün.
Kosmetologiyada portağal qabığı
Təbii bədən skrabı
Qurudulmuş portağal qabığını doğrayın (bir qarışdırıcı və ya məhluldan istifadə edə bilərsiniz). Bir hissəsini balla, bir hissəsini kokos yağı ilə qarışdırın. İki fərqli bədən skrabımız var.

Xəbər xətti