45 yaşdan sonra necə qidalanmalı: 8 əsas məhsul

07:34 - 3 Sentyabr 2025 - Cəmiyyət

Yaşlanmağı dayandıra biləcək sehrli qida olmasa da, 40 yaşlarında sağlam vərdişlər inkişaf etdirmək xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Yeni qırışlar və ağ saçlara əlavə olaraq, 40 yaşına girmək sağlamlığınıza yeni bir şəkildə baxmağınıza səbəb ola bilər. Əvvəllər "uzaqda" görünən xərçəng, ürək xəstəlikləri və demans kimi adətən yaşlanma ilə əlaqəli xroniki xəstəliklər ön plana çıxıb.

Ucnoqta.az bildirir ki, Eatingwell yazır ki, vaxtı geri qaytara biləcək heç bir sehrli qida olmasa da, 40 yaşlarında sağlam vərdişlər inkişaf etdirmək xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edə bilər.

1. Zeytun yağı
Bir çox digər yağlardan daha sağlam yağ profilinə malikdir və polifenollarla zəngindir - antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik bitki birləşmələri.
İltihab ilə mübarizə vacibdir, çünki yaşlanma ilə əlaqəli xroniki xəstəliklərin inkişafına təkan verən budur.
Üstəlik, yaşlandıqca beyninizi qoruya biləcək vərdişlər yaratmağa başlamaq üçün əla vaxtdır. Tədqiqat göstərir ki, gündə təxminən ½ xörək qaşığı zeytun yağı içmək demansdan ölmə riskinizi 28% azaldır.
2. Fındıq
Onlar çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Tez-tez çərəz qəlyanaltı etmək 2-ci tip diabet, ürək xəstəliyi və bəzi xərçənglər riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Xüsusilə qoz sağlam qocalma üçün ən faydalıdır.
3. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
"Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yemək uzunmüddətli sağlamlığa sərmayə qoymağın sadə, lakin təsirli bir yoludur. Arugula, ispanaq, kələm və pazı kimi yarpaqlı göyərtilər idrak funksiyasını, ürək sağlamlığını və güclü sümükləri qorumaq üçün 40 yaşdan sonra vacibdir" deyə qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Sarah Nash deyir.
O qeyd etdi ki, yarpaqlı göyərtilərdə olan beyin üçün sağlam qidalar arasında "beyin funksiyası üçün əsas qida maddəsi olan folat, həmçinin ürək sağlamlığını yaxşılaşdıran və idrak qabiliyyətinin zəifləməsini ləngidə bilən antioksidantlar" var.
4. Kətan toxumu
İki xörək qaşığı kətan toxumunda 4 qram lif var ki, bu da tövsiyə olunan gündəlik qəbulun təxminən 14 faizini təşkil edir.
Kətan toxumlarında olan bütün unikal qida maddələrinin birləşməsidir ki, onun qocalma əleyhinə faydalarının çoxuna cavabdehdir.
5. Teff
Teff, əsrlər boyu Efiopiya mətbəxinin əsas məhsulu olan kiçik, özü olmayan taxıldır və yaxşı səbəbdən bütün dünyada populyarlıq qazanır".

Orta yaşda müntəzəm olaraq daha çox tam taxıl istehlak edən insanlar daha uzun, daha sağlam yaşayırlar. Bunun səbəbi, teff kimi bütün taxılların sağlam həzmi təşviq edən və ürək sağlamlığını dəstəkləyən pəhriz lifi ilə zəngin olmasıdır.
6. Yunan qatığı
Bağırsaq mikrobiomu yaşlandıqca xroniki xəstəlik riskini azaltmaqda mühüm rol oynayır, buna görə də 40 yaşınız bağırsaq sağlamlığınızı optimallaşdırmaq üçün mükəmməl vaxtdır.
Yunan yoqurtu yaxşı bağırsaq bakteriyalarınızın inkişafına kömək edən probiyotiklər və digər qidalarla zəngindir.
Qatıq yemək daha çox zülal almağa da kömək edə bilər və pəhrizinizdə proteinə üstünlük vermək 40 yaşdan sonra əzələ itkisini minimuma endirməyə kömək edə bilər. Qatıq eyni zamanda, qocalıqda beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən başqa bir az tanınan qida maddəsinin – xolinin yaxşı mənbəyidir.
7. Giləmeyvə
Yaşla bağlı xəstəliklərin riskini artıran oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə üçün vacib olan antioksidantlarla zəngindirlər. Üstəlik, giləmeyvə müntəzəm istehlakının beyni qocalmanın və iltihabın mənfi təsirlərindən qoruduğu sübut edilmişdir.
8. Yağlı balıq
Ürəyinizi və beyin sağlamlığınızı gücləndirəcək yemək axtarırsınızsa, yağlı balıq bizim favoritimizdir.
Zülaldan əlavə, qızılbalıq, alabalıq və skumbriya kimi yağlı balıqlar ürək və beyin sağlamlığını yaxşılaşdıran və iltihabı azaltmağa kömək edən omeqa-3 yağları ilə zəngindir.
40 yaşdan yuxarı qadınlar üçün bu omeqa-3 yağları hormonal tarazlığı qorumağa və perimenopoz və menopozla əlaqəli simptomların şiddətini azaltmağa kömək edir.

Xəbər xətti