İstidə hazır yeməyi nə qədər müddətə saxlamaq təhlükəsizdir

07:30 - 30 İyul 2025 - DİGƏR

İstidə hazır yemək 2-3 saatdan sonra potensial təhlükəli olur
Yaz aylarında yalnız su balansına deyil, həm də pəhrizə diqqət yetirmək lazımdır, çünki yüksək temperatur və rütubət şəraitində məhsullarda patogen bakteriyaların çoxalma sürəti əhəmiyyətli dərəcədə artır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə infeksionist Mixail Lebedev məlumat verib.
Mütəxəssis vurğulayır ki, demək olar ki, istənilən hazır qida, hətta uzun müddətli saxlama müddəti ilə belə, yayın istisinin və rütubətinin yaratdığı təhlükəli mikroorqanizmlərin aktiv inkişafı üçün əlverişli mühit olduğundan 2-3 saatdan sonra təhlükəli olur.

Həkimin sözlərinə görə, yay aylarında adi zəhərlənmələrdən tutmuş ağır bağırsaq xəstəliklərinə qədər qida yoluxma ehtimalı xeyli artır.
Bunun səbəbi patogen mikroorqanizmlərin qidadan nəqliyyat vasitəsi kimi istifadə etməsidir: bədənə daxil olduqda, qusma, ishal və intoksikasiyaya səbəb olurlar.

Lebedev məhsulların mikrob çirklənməsinin təxminən hər yarım saatda iki dəfə artdığını, bir saatdan sonra onların sayı dörd dəfə, iki saatdan sonra isə 16 dəfə, sonra isə eksponent olaraq artır. Eyni zamanda, məhsulların görünüşü olduqca təzə qala bilər və şübhə doğurmur.

Xəbər xətti