Bal və ya şəkər: Sağlamlığa zərər vermədən ...

06:04 - 29 May 2025 - DİGƏR

Balın elmi cəhətdən sübut edilmiş faydalı xüsusiyyətləri olmasına baxmayaraq, hər iki məhsulun dozası olmalıdır.
Bir çox insan balın şəkərdən daha faydalı olduğuna inanır. Və bu doğrudur, ancaq baldan yalnız fayda əldə edə biləcəyinizi düşünməməlisiniz. Şəkər kimi, dozada olmalıdır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Verywellhealth nəşri bu iki şirin məhsul arasındakı fərqlərdən yazır.
Şirinləşdirmə üçün hansı məhsulu seçəcəyinizə əmin deyilsinizsə, bal və şəkər arasında nəyin ümumi və fərqli olduğunu ətraflı tanış olaq.

Bal ağ şəkərdən daha qidalıdır: tərkibində az miqdarda protein, B vitaminləri, C vitamini və şəkərdə olmayan maqnezium, fosfor və sink kimi minerallar var.
Həmçinin, bal, xüsusilə də tünd növlərində ürək sağlamlığını və sağlam qocalmanı təşviq edən antioksidanlar var.

Balda fruktoza və qlükoza, ağ şəkər isə saxarozadan ibarətdir. Fruktoza saxarozadan daha şirindir, lakin aşağı glisemik indeksə malikdir. Nəticədə bal ağ şəkərdən daha şirin dad ola bilər, lakin bir qədər aşağı GI-yə malikdir. Bu, balın qan şəkərinizin səviyyəsini daha yavaş yüksəltməsinə kömək edir, baxmayaraq ki, fərq dramatik deyil. Şəkərlə müqayisədə balda şəkərlə müqayisədə daha çox kalori və karbohidrat var.

Bir çox insanlar şəkərin yemək və içkilərin dadını yaxşılaşdırdığına inanır. Ancaq sağlamlığı yaxşılaşdırmır. Bu arada balın yaraları sağaltdığı və öskürəyi sakitləşdirdiyi sübut edilmişdir. Şəkərdən fərqli olaraq, iltihabla mübarizədə də kömək edə bilər.

Rafine şəkəri bal ilə əvəz etməyi düşünürsünüzsə, onun sağlamlıq faydalarının fərqli ola biləcəyini unutmayın. Balın 300-dən çox çeşidi var ki, onlar nektarın mənbəyinə və bölgəsinə görə fərqlənir və onların orqanizmə təsiri müxtəlif ola bilər.

Ürəyin qorunması. Balın ümumi xolesterolu, aşağı sıxlıqlı lipoprotein xolesterini (LDL və ya "pis" xolesterol) və trigliseridləri azaltmağa kömək edə biləcəyinə dair bəzi sübutlar var. Qara yonca və çəyirtkə paxlası balı ən faydalıdır.

Qan şəkərinin tənzimlənməsi. Balın Gİ-si aşağı olduğu üçün qan şəkərinin şəkər qədər yüksəlməsinə səbəb olmur. Bununla belə, fərq çox güman ki, minimaldır. Bal hələ də bir karbohidratdır və qan şəkərinin səviyyəsinə təsir edəcəkdir.
Çəki nəzarəti. Bəzi klinik sınaqlar göstərdi ki, ağ şəkərin bal ilə əvəz edilməsi şəkərli diabeti olan və olmayan insanlarda arıqlamağı sürətləndirə bilər.
Yara sağalması. Bal antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Diabetik ayaq yaralarında, perineal cərrahi kəsiklərdə və abseslərdə tədqiq edilmişdir. Antibiotiklərə davamlı bakteriyalara qarşı da təsirlidir.

Uşaqlarda yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyaları. Qarabaşaq, evkalipt və sitrus balı gecə öskürəyini azaldır və uşaqlarda soyuqdəymə əlamətlərini idarə etməyə kömək edir.
Bal və şəkər istehlak edərkən diqqətli olun
Şəkər kimi, bal da orta səviyyədə istehlak edilməlidir, çünki hər ikisi kifayət qədər yüksək kalorilidir. Həddindən artıq şəkər istehlakı diabet, piylənmə, yüksək xolesterin, ürək xəstəlikləri, diş çürüməsi və inkişaf pozğunluqları da daxil olmaqla bir sıra xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir. Diyetoloqlar qadınlar üçün 25 qramdan, kişilər üçün isə 36 qramdan çox olmayan şəkər əlavə etməyi məsləhət görürlər.
Botulizm riski səbəbindən bir yaşa qədər uşaqlara bal verilməməlidir.

Xəbər xətti