"Ramazan ayında qaçınılması lazım olan qida və içkilərə diqqət yetirərək oruc tutma prosesini asanlaşdıra bilərsiniz. Qızardılmış yeməklərdən, xəmirlərdən, həddindən artıq yağ və ya şəkər tərkibli qidalardan, şərbətli desertlərdən və qazlı içkilərdən uzaq durmalısınız. Duzlu və ədviyyatlı yeməklərdən çox istifadə etmək gün ərzində sizi daha da çətinləşdirəcək".
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Pınar Doğan Ramazan ayında sağlam qidalanma ilə bağlı açıqlamalar verib.
İftarda istehlak ediləcək qidalar
İftarınıza su, xurma, zeytun və şorba ilə başlaya bilərsiniz. Tam buğda çörəyinə üstünlük verilə bilər. Yarım saat sonra əsas yeməyə keçməlisiniz. Ət və tərəvəz yeməyi və ya ızgara ət/toyuq yeməyi, zeytun yağı, qatıq və ya ayranlı tərəvəz yeməyi seçə bilərsiniz.
Karbohidrat istehlakına gəlincə, pide istehlakı həftənin 2 və ya 3 günü ilə məhdudlaşdırılmalı, digər günlərdə isə tam buğda çörəyi və ya çovdar çörəyi və ya buğda, bulqur kimi qidalar daxil edilməlidir.
Diyetoloq iftarda və ümumiyyətlə Ramazanda müəyyən qidalardan uzaq durmağı tövsiyə edir.
Qızardılmış yeməklərdən, xəmir məmulatlarından, tərkibində həddindən artıq yağ və ya şəkər olan qidalardan, şərbətli desertlərdən və qazlı içkilərdən uzaq durun, çox duzlu və ədviyyatlı qidalar qəbul etmək gün ərzində susuzluq hissini artıracaq. Yayılan şokolad pastaları kimi yüksək şəkər tərkibli məhsullar nəzarətli şəkildə istehlak edilməlidir. Bu cür qidalar tez aclığa səbəb ola bilər. "Şirin bir şey yemək istəyirsinizsə, xurma və ya ərik kimi quru meyvələrdən istifadə edə və ya südlü desertlər seçə bilərsiniz" – mütəxəssis qeyd edir.
Orucumuzu bir stəkan su, xurma və ya zeytun ilə açmalıyıq. Sonra şorbamızı içib ən az 20 dəqiqə gözləməliyik.
Sonra zeytun yağı ilə tərəvəz yeməyi və ya salat və qatıq menyusu ilə birlikdə protein əsaslı əsas yeməklərə üstünlük verilməlidir. Şirniyyat yeməkdən 2 saat sonra istehlak edilməlidir. Mümkünsə yüngül desertlərə üstünlük verilməlidir. Südlü desertlər yaxşı seçim olardı (şirin istehlakı həftədə 1 və ya 2 ilə məhdudlaşdırılmalıdır)."
Lobya, noxud, mərcimək kimi quru paxlalılar toxluq dövrünüzü artıracaq. Fındıq, badam kimi qurudulmuş qoz-fındıq istehlak edilə bilər.
Ət, toyuq, balıq, yumurta və çia, kətan və quinoa toxumu kimi taxıllar sizi tox saxlayan qidalar arasındadır.