Yetişmiş qovunlar öz-özünə yaxşıdır, lakin onlardan hazırlanan yeməklər rəqabətdən kənarda qalır. Qovun mövsümü tam sürətlə davam edərkən, sınaqdan keçirə və şüşə qablara tökülən yay xatirəsini buraxa bilərsiniz.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qovun botanik cinsinə və xiyar kimi olmasına baxmayaraq, hələ də meyvədir. Buna görə də ondan mürəbbə və desertlər qeyri-adi olmalıdır.
Qovun mürəbbəsi "Limon şoku"
Bu resept "şok" emal texnikasından istifadə edir. Qovun parçaları qaynar şərbətə batırılır, bu da onların toxumasını və sıxlığını qorumağa imkan verir.
Bişirmək üçün sizə lazım olacaq
Qovun - 1 kq
Limon - 1 əd.
dənəvər şəkər - 800 q
Su - 150 ml
Necə bişirilir:
Dərin bir qazana və ya güveç qabına şəkər tökün, su əlavə edin, bir qaynadək gətirin, limon suyunu şərbətə sıxın və 5-7 dəqiqə qaynadın.
Bu zaman qovun qabığını soyun və iri parçalara kəsin. Onları qaynar şərbətə qoyun. Şərbət onları tamamilə örtməlidir. Mürəbbəni aşağı odda təxminən 1 saat bişirin, ehtiyatla (qovun dilimlərini əzməmək üçün) taxta və ya silikon spatula ilə qarışdırın. Hazırlıq vizual olaraq müəyyən edilir - qovun parçaları şəffaf, şərbət isə qalın olmalıdır.
Şüşə bankalara qoyun, şərbət tökün, qapağı bağlayın. Belə mürəbbə, əlbəttə ki, "yaxşı qalarsa", növbəti mövsümə qədər saxlanıla bilər.
Məxfi olmayan sirlər:
Bişirmək üçün möhkəm, şirəli, hətta yetişməmiş qovun seçin, lakin aromatik olmalıdır. Onun qabığı zədəsiz və cızıqsız olmalıdır. Limon suyu bir çimdik limon turşusu ilə əvəz edilə bilər.
Qovun bəhməzi
Şərqdə Türkiyədə, Azərbaycanda, Misirdə pekməz və ya bəkməs, bekməz və ya doşab üzüm şirəsindən hazırlanan ənənəvi şirniyyatdır. Əslində, bu, giləmeyvə qaynadılmış şərbətdir. Qovun pekmezi konsistensiyasına və dadına görə bala bənzəyir, lakin yenə də öz xüsusiyyətlərinə malikdir.