Üzümün faydaları saysız-hesabsızdır. Ürək sağlamlığı ilə tanınan bu yay meyvəsi ölçülü yeyildikdə orqanizmə bir çox faydası var. Üzümün bilinməyən faydalarından bəziləri...
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Betül Merd üzümün uzun müddət istehlakının bir çox faydası olduğunu bildirir.
Üzüm nazik qabığı və şirəli teksturası olan şirin meyvədir. Üzümün meyvəsi olaraq, isti, günəşli iqlimlərdə inkişaf edirlər. Buna görə də yay aylarında ən yetişən vaxtda yığılırlar. Ağ, qara, qırmızı və bənövşəyi daxil olmaqla bir çox rəngdə olurlar və hər çeşidin özünəməxsus dadı var. Onların şirinliyi təbii şəkərlərdən gəlir.
Buna görə də onlar həm enerji verir, həm də damağı şirinləşdirir.
Hər növün tərkibində olan antioksidantların və şəkərin miqdarı fərqli ola bilər.
Xüsusilə tünd rəngli üzümlər fenolik birləşmələrlə daha zəngindir. Üzümün qida dəyərinə gəlincə, üzüm tərkibindəki yüksək su və təbii şəkər tərkibinə görə enerji verən meyvədir. 100 qram təzə üzümün təxminən 70-80 kilokalori var. Onlar həmçinin C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, kalium, mis və manqan, həmçinin resveratrol və flavonoidlər kimi antioksidan komponentlərlə zəngindir. Resveratrol əsasən üzümün qabığında olan bir birləşmədir və son zamanlar ürək sağlamlığına müsbət təsirləri ilə gündəmə gəlmişdir." Üzümün balanslı şəkildə istehlak edildiyində ürək və həzm sistemini dəstəkləyə biləcəyini ifadə edən Merd, "Üzümün uzun müddətli və balanslı istehlakı aşağıdakı faydaları təqdim edə bilər:
- Onlar ürək sağlamlığını dəstəkləyir və qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edə bilər.
- İmmunitet sistemini gücləndirirlər.
- Həzm sistemini dəstəkləyirlər və qəbizliyə qarşı faydalı ola bilərlər.
- Dərinin sağlamlığına töhfə verirlər və xüsusilə toxumlu növlərdə yaşlanma əleyhinə təsirlər müşahidə edilə bilər.
- Onlar enerji verir və yorğunluğu azalda bilirlər.